Janics: Óránként halok meg a kajak vb-n

2010.08.17. 16:07
A kajak-kenu világbajnokságon ezúttal is a nők hozzák az aranyak többségét, de a férfiaknál a Kammerer, Kucsera párosnak esélye van a győzelemre. Tíz érem jöhet, de lehet, hogy alulbecsülte a kapitány a versenyzőket.

Az év legfontosabb kajak-kenu versenyét a lengyelországi Poznanban rendezik, a hétvégi világbajnokságról tíz érmet, köztük öt aranyat remél a kapitány, Storcz Botond.

„Sok feszültség volt Szolnokon, de ezt jól kezelték a versenyzők. Nincs más feladatom most már, minthogy lelkileg is toljam a csapatot, és nem kizárt, hogy az előre megjelölt számnál több érem is összejöhet.”

Férfi kajakban abban bízik a kapitány, hogy Szalai Tamás az ötszázas Európa-bajnoki győzelme után a vb-n is felállhat a dobogóra. A négyes is jól ment, ők is odaérhetnek, hiszen ebben a számban az Eb-mezőny hasonló, mint a világbajnokságon.

„A Kammerer, Vereckei páros ezren első vagy második lesz, a németekkel együtt kimagaslanak a mezőnyből, ezt még a riválisok is elismerik.”

A női szakágban várható ezúttal is több arany, a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa öt számban is indul, ezek közül három olimpiai. Ötszázon 2004 után vívta ki az indulás jogát, kétszázon is ott lesz egyéniben, a négyesnek ő a vezérevezőse.

„Végül is ez lesz a visszatérésem, igen, de ezen nincs csodálkozni való, mert az itthoni mezőny iszonyú erős. És nem lehet mindig topformában lenni, idén is már ötször versenyeztem csak itthon, világbajnoki erősségű mezőnyben. Az Európa-bajnok Kozák Danutát kellett például legyőznöm a pótválogatón, hogy egyáltalán vb-n indulhassak."

04

"Összeszámoltam, tizennégyszer leszek vízen három nap alatt, mert nekem csütörtökön nincs programom. A vasárnap különösen durva lesz, óránként fogok meghalni, mert az egyes után jön a négyes majd a kétszáz. Aztán a kétszáz páros Katival, végül a váltó. Erős vagyok fizikailag, nem tudom megmondani, testileg, vagy mentálisan lesz-e fárasztóbb. Ez attól függ, mennyire kell kihajtanom magam, és milyen hangulatban leszünk."

"A négyesre különösen kíváncsi leszek, mert változtattam, nem hajtok, mint az állat, mert eddig úgy húztam, mintha egyesben mennénk. Ez viszont azzal járt, hogy a mögöttem ülők nem hajtották ki magukat. Aztán gyorsítottam, de már finomabban evezek, így a többiekből is kijön az erő, egyúttal a sebesség is. Nagyon jó időt mentünk, mögöttem Tamara ül, aztán Kovács Kati és Benedek Dalma. Tavaly egy centivel vertük a németeket, most is ebben a befutóban reménykedem. A párosban Kati ül elöl továbbra is, egyszerűen nem haladtunk, ha cseréltünk."

Nincs kedvenc száma, mindkét egyest kedveli, és a világon egyedül ő van a két táv élmezőnyében. „Indulnak a többiek is, de nem az aranyért hajtanak. Én viszont igen, mert itthon hatost kell mindig dobni. Nem panaszkodom, megszoktam már. Azt is, hogy mióta a kétszáz olimpiai táv, azóta egyre nagyobb a konkurencia, de jöjjenek csak, nem bánom.”

„Teljesen más egyéniben evezni, mert csak magammal foglalkozom. A négyesben sincs nagyobb felelősség rajtam, mert megy a hajó. Ha nem menne, na akkor lenne rajtam, mert rögtön arra gondolnék, biztos miattam van. Nekem nagyon fontos, hogy edzésen mit élünk át, és jók, pozitívak az élményeim, egyet leszámítva, mert akkor katasztrofálisak voltunk. Csak nem az jön elő belőlünk” – mondta Janics.

Kovács Katalin megerősítette, repült alattuk a hajó a felkészülés hajrájában. Kovács ezúttal gyengébb volt a válogatókon, ezért az ezer méteren versenyezhet a négyes és a kétszáz páros mellett.

Kozák Danuta és Szabó Gabriella tavaly megnyerte az ötszáz párost, most is favoritok, kivált, mert Janicsékat is legyőzték a válogatón.

A kenusoknál Vajda Attila a sérülése után visszatérhet, konkrét eredményt nem jelölt, hová szeretne eljutni, de ismerve maximalizmusát, harcban lesz a dobogóért.