Mit súgott Hosszú Jakabosnak az aranynál?

2010.08.17. 12:13
Cseh Lászlónak nem fáj a munka, de a regeneráció nehezebb, Hosszú Katinkát felbosszantották a kritikus hangok, Kiss László kapitány szerint a fiatal úszócsapat még nincs a csúcson.

13 érmet szereztek a magyar úszók a budapesti Európa-bajnokságon, Magyarország visszatért a nagyhatalmak közé. Az egész Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzője Hosszú Katinka volt három arany- és egy ezüstérmével.

„Pontosan még most sem tudom, mi volt a különbség az első nap és a többi között. Annyi biztos, hogy az első nap nem nyertem, utána igen” – viccelődött.

„Nem könnyítettem eleget az első napra, ez biztos. Arra gyanakszom, hogy a formába hozásba kis hiba csúszott, bízom benne, hogy jövőre jobban fog sikerülni. Majd beszélek amerikai edzőmmel, Dave Salóval is, mert eddig erre nem tudtam időt keríteni. Nem hiszem, hogy ennél jobban, intenzívebben lehet edzeni."

"A három aranyat sokan elvárták tőlem, elégedett lehetek, mert hoztam is. A szívem mélyén mégis kicsit csalódott vagyok, mert a 400 vegyes nem lett meg. A váltónak örültem a legjobban, mert a csapat még nem nyert. Még egy hetem van itthon, most jön a bulirész, pár napig a Balatonra is le tudok menni, de augusztus huszonkettedikén már utazom is vissza, másnap jelenésem van az egyetemen.”

Magyar érmesek

Hosszú Katinka – 200 pillangó, 200 vegyes, 4x200 gyorsváltó (arany) 400 vegyes (ezüst)

Cseh László – 200 vegyes, 400 vegyes (arany)

Verrasztó Evelyn – 4x200 gyorsváltó (arany), 200 vegyes (ezüst)

Gyurta Dániel – 200 mell (arany)

Dara Eszter – 4x200 gyorsváltó (arany)

Mutina Ágnes – 4x200 gyorsváltó (arany), 200 gyors (bronz)

Kis Gergő – 400 gyors (bronz)

Jakabos Zsuzsa – 400 vegyes (bronz), 200 pillangó (ezüst)

Verrasztó Dávid – 400 vegyes (ezüst)

Hosszú nem titkolta, a 200 pillangós győzelme meghozta az önbizalmát, és elégtétel is volt benne, mert azt írták róla, hogy csak dresszben tudott jól úszni, anélkül nem. „Nem tudom, hol jelent meg, nem volt időm újságot olvasni, de egy kicsit ez is tüzelt.”

A 25 éves Cseh László most is duplázott, mint négy éve. A mostani versenyt nehezebbnek tartotta.

„Így sikerült ellőni a puskaport, maradtak még bennem bőven tartalékok. 200 vegyesen nem volt hibátlan az úszásom, a négyszázat már kétszáznál eldöntöttem, utána már csak a biztonságra törekedtem.”

Szinte valamennyi nyilatkozatában megemlítette a korát. „Nem fáj jobban a munka, ugyanolyan intenzitással csinálom, de a regenerációnál érzem a testemen az éveket. Mert a negyedik edzés után, ha kevesebb az időm az alvásra, az másnap jelentkezik. Mivel 24 órából áll egy nap, nem tudok mit tenni.”

Elismerte, a felkészülés alatt nem mindig minden ment úgy, ahogy elvárta önmagától. „A barátnőm tartotta bennem a lelket. Egy hónap pihenőt kapok, a téli rövid pályás vb-n ott szeretnék lenni, de addig azért még belefér egy kis beszélgetés a halakkal.”

A 8-szoros Eb-győztes Cseh - vasárnap beállította Darnyi Tamás rekordját - egyetértett azzal a megállapítással, hogy élete versenye volt a 200 vegyesen, mert tényleg szívvel kellett harcolnia. Azzal sem vitatkozott, ha a két másodperccel nyert négyszáz mellé az elegancia valamint a dominancia szót illesztettük.

Jövőre máshogy készül fel, sok versennyel. Olyan számokban indul, amelyekben keveset versenyezett az utóbbi időben – gyorson, pillangón és mellen is -, és úgy rakják össze a vegyesúszást. Minden az olimpiáról szól, az 2012-ben így jobban mehet a vegyes.

Gyurta Dániel annak örült, hogy idejével a világranglistán átvette a vezetést, és eddig 2:09 alá csak az olimpiai bajnok japán Kitadzsima és az amerikai Hansen került.

Verrasztó Evelynt nem lepte meg a váltóarany. „Már tavaly is jók voltunk, adott volt minden ahhoz, hogy nyerjünk. Együtt versenyzünk ifikorunk óta, igaz, csak egy hetet készültünk együtt. Nincs csapatkapitány, egyenrangúak vagyunk. Jövőre a vb-n folytatjuk.”

„Lehetett volna szebb is, de nem lett szebb. Eddig nem szereztem felnőtt versenyen érmet, most egyből kettőt is. Voltam már sokszor Katka mögött, előtte is. Mostanában meglógott, dolgozom az ügyön, hogy a különbség eltűnjön. A fordulókon sokat fogunk javítani, mert az nem sikerült elég jól” – mondta Jakabos Zsuzsa, aki hazatért Amerikából, Las Vegasból, neki nem jöttek be az ottani edzésmódszerek, a mennyiség, az intenzitás.

Jakabos arra nem emlékezett, mit mondott neki Hosszú Katinka a befutó után, arra viszont igen, hogy azzal heccelte, neki kell menni doppingvizsgálatra, őt sorsolták ki, még nem örülhet önfeledten, nincs vége a versenynek, mert jelenése van az orvosi szobában.

„Ilyenkor, ha kijövünk a medencéből, és nem kapjuk meg az akkreditációs kártyánkat, az csak egyet jelenthet: doppingvizsgálatra kell menni. Voltunk mindketten elégszer, pontosan tudtam, hogy semmi baj sem lehet Zsúval. Csak ezt ilyenkor tortúrának érzed, a várakozást, mindent, nem engedheted ki a gőzt. A győzelem után meg talán azt mondhattam, hogy azt a mindenit, vagy azt a rohadt. Ebben benne volt, hogy kevéssel nyertem, vége a hétnek, a versenynek. És ki ne felejtsem, a lelátó képére is értettem. Mert az felejthetetlen” - vette át a szót Hosszú.

Verrasztó Dávid ezüstje volt az utolsó érem, neki van a legnagyobb konkurenciája itthon, hiszen már azért meg kell küzdenie, hogy Magyarországon Cseh László mögött második lehessen.

Érthetetlenül, középső ujjával üzent a 200 vegyes előfutama után, és még nem mondta el, kinek. Edzője, Fehérvári Balázs szerint az elmúlt három év volt benne abban a mozdulatban.

„2007-ben három tizeddel kikapott egy párizsi versenyen Kis Gergőtől, akkor lett biztos, hogy nem indulhat az olimpián abban a számban. A tavalyi világbajnokságra az olimpiáról lehetett kijutni, így az is odalett. Az elmúlt három év keserűsége volt a mozdulatában, mert nála szorgalmasabb, becsületesebb tanítványt el sem lehet képzelni. És hogy milyen ember? A T-Mobile-tól kapott ajándék MacBookját nekem adta. Azzal indokolt, hogy ő nemrégiben vásárolt egyet, nekem meg jobban szükségem van rá. Nem kicsit hatódtam meg” - mondta az edző.

„Három századon múlt, ennyivel vertem Gergőt az előfutamban, és most megkaptam újra a lehetőséget. Remélem, elő fog még fordulni, hogy nagy versenyen szólítanak. A lelkiállapotom azért nem ezen múlik” – állította Verrasztó Dávid.

Kiss László kapitány megemlítette még, hogy Biczó Bence az ifjúsági Eb-n győztes idejével a felnőttek közt is második lehetett volna, de nem indulhatott, mert a szingapúri Ifjúsági Olimpián kell részt vennie. Kiss annyit megjegyzett még, hogy a csapat teljesítménye még nem érte el a csúcspontját, mert a többség fiatal, és még sokáig lehet velük számolni.

A tizennegyedik érmet a műugró Barta Nóra szerezte. Négy éve is érmes volt, akkor is harmadik lett.

„Teljesen más ez az érem. Most lepörgött előttem az a rengeteg szenvedés, ami elkísért az elmúlt egy évben. Megműtötték a gerincemet, sokszor megfordult a fejemben, hogy feladom, és abbahagyom. Akkor azonban olyan mondatokat kaptam a pszichológusomtól, amitől másnap minden sokkal szebb és minden jobb lett. Át kellett formálnom a testemet, az izmaimat, mert a műtét után minden másként működött. Hát így sikerült. A hazai közönség nekem is nagyszerű volt, de én ezt már átélhettem egyszer, így most legalább nem izgultam annyira".