Szalai és a kenupáros kiesett a poznani vb-n

2010.08.20. 16:32 Módosítva: 2010.08.20. 17:47
Öt magyar hajó jutott a vasárnapi 500 m-es döntőkbe, az Európa-bajnok Szalai Tamás és a kenupáros kiesett. Szombat délelőtt már döntők jönnek a kajak-kenu világbajnokságon.

A péntek délutáni középfutamokon eldőlt, hogy a vasárnapi hét 500 m-es döntő közül ötben lesz magyar hajó a poznani kajak-kenu világbajnokságon. A K-1-ben érdekelt Szalai Tamásnak és a Széles Gábor–Varga Dávid kenupárosnak nem sikerült bejutnia a legjobb kilenc közé.

Szalai, a szám friss Európa-bajnoka harmadikként zárta versenyét, s miután csak az első kettő ment biztosan tovább, a futamharmadikok közül pedig nem az övé volt a legjobb idő, a zárónapon - csalódást keltve - csak a B döntőben szállhat majd vízre. A férfi kajak szakág eddig több kellemetlen meglepetést is okozott a vb-n: Szalai előtt csütörtökön Kucsera Gábor és a négyes maradt le az A döntőről 1000 m-en.

A nők kajak egyes számában Janics Natasa a délelőtti második hely után ezúttal esélyeshez méltóan megnyerte versenyét, és ugyanilyen magabiztosan, szintén első hellyel jutott tovább a Kammerer Zoltán–Kucsera kajakos duó is.

A kenusoknál Korisánszky Péternek döntőt ért a középfutamos harmadik hely, a Széles Gábor–Varga Dávid páros viszont - megismételt rajt és óriási csata után - csak negyedikként ért célba, pedig a fináléba jutáshoz az első három között kellett volna zárnia.

Az egyformán címvédésre készülő Szabó Gabriella–Kozák Danuta kajakpáros és a női kajaknégyes (Janics, Csipes, Kovács, Benedek) már a délelőtti előfutamból kvalifikálta magát győzelmével a fináléba.

Szombaton már döntők következnek a Málta-tavon: a 10 órakor rajtoló 1000 m-es versenyekben hat magyar hajó lesz érdekelt, míg 16:35 órától az 5000 m-es finálékat rendezik a kajakos Folláth Viviennel és Gyökös Lajossal, valamint a kenus Fürdök Gáborral a mezőnyben.