Óriási érdeklődés az ifi olimpia rendezése iránt

2010.08.22. 09:54

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közlése szerint élénk az érdeklődés az ifjúsági játékok rendezése iránt, mostanáig már 17 ország jelezte, hogy szívesen házigazdája lenne a jövőben ilyen eseménynek. Jelenleg Szingapúrban zajlik a 14-18 éves korosztály számára kiírt első nyári olimpia, míg az első télinek, két év múlva Innsbruck ad otthont.

A következő havas-jeges játékok iránt egyelőre csak a norvégiai Lillehammer - az 1994-es téli olimpia házigazdája - érdeklődik, a nyáriakért viszont várhatóan nagy lesz majd a tolongás. A négy év múlva esedékes versenyeket a kínai Nancsing bonyolíthatja le, a 2018-asért, vagy későbbiért viszont csak az Egyesült Államokból több érdeklődő van, de akad latin-amerikai és afrikai jelölt is.

Gilbert Felli NOB-igazgató Szingapúrban arról beszélt szombaton, hogy az olimpiai bizottság az ifjúsági játékokat illetően a meglévő infrastruktúrákat részesíti előnyben, nem vár el hatalmas beruházásokat, emiatt olyan városok is jelentkezhetnek, amelyek felnőttek olimpiájának megrendezéséről az anyagiak miatt nem is álmodozhatnak.