Kipketer számított Rudisa csúcsdöntésére

2010.08.23. 11:20

Wilson Kipketert egyáltalán nem lepte meg, hogy a kenyai David Rudisha vasárnap megdöntette 13 éve fennálló világcsúcsát 800 méteren, s 1:41.09 percre javította azt. A kenyai születésű, de dán állampolgárságú Kipketer szerint a 21 éves kenyai futó már tavaly is kiválóan szerepelt, s idén egyre közelebb került a rekordhoz.

„Egy picit sem lepődtem meg, mert David nagyon jól futott egész szezonban - nyilatkozta a 37 éves sportoló Szingapúrban, az ifjúsági olimpia helyszínén. - Bizonyos szempontból kifejezetten jó volt látni Rudisha futását. Sebastian Coe 16 évig tartotta a csúcsot, én 13 évig, de most már Davidé a rekord. Annak pedig külön örülök, hogy afrikai futó érte el ezt az eredményt.”

A háromszoros világbajnok Kipketer - aki 1997. augusztus 24-én érte el 1:41.11 perces idejét - úgy véli, nagy lehetőség előtt áll Rudisha, s hosszú ideig a szám egyeduralkodója lehet, ám a csúcsjavítás még csak az első lépés ahhoz, hogy igazán nagy nevű atléta váljon belőle.

„Kíváncsi vagyok, hogy képes lesz-e világbajnoki és olimpiai aranyérmeket szerezni” - mondta Kipketer, aki hiába volt az 1990-es évek második felében a szám első számú alakja, ötkarikás játékokon nem tudott győzni.