Vasárnap indulnak a Cso-Oju csúcsára a magyar hegymászók

2010.08.28. 09:52

Vasárnap indul Budapestről a Magyarok a Világ Nyolcezresein idei expedíciója, amelynek célja a 8201 méter magas Cso-Oju-hegycsúcs meghódítása.

A Cso-Oju a világ hatodik legmagasabb csúcsa, amely Nepál és Tibet határán fekszik, légvonalban 20 kilométerrel nyugatra a Mount Everesttől. A magyar csapat repülőgépe vasárnap reggel 7.15-kor indul a Ferihegy 2A terminálról, ahonnan frankfurti és bahreini átszállással hétfőn érkezik meg Katmanduba, a nepáli fővárosba. Pár napos ott tartózkodás után a csapat tagjai szeptember 12-én érik el a 4910 méter magasan fekvő alaptábort (BC), majd 14-én az 5720 méter magasan álló előretolt alaptábort (ABC) - közölte Vincze Szabolcs, az expedíció sajtófőnöke az MTI-vel.

A mászás az akklimatizációt követően szeptember 16-án kezdődik meg, a tervek szerint három magashegyi tábort építenek ki a csúcs elérése előtt.
Az expedíciót Kollár Lajos vezeti, tagja a lábamputációból visszatérő Erőss Zsolt, Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója is.

A Cso-Ojut 1990-ben már meghódította egy magyar expedíció, Erőss Zsolt viszont még nem. Neki ez lehet a kilencedik nyolcezrese. Az expedícióhoz később csatlakozik Wetzl Péter, akinek célja, hogy lesíeljen a 8201 méter magas csúcsról.