András, Andor
-3 °C
3 °C

Overdose csak hetedik Baden-Badenben

2010.08.29. 17:00
Az eddigi 14 versenyén legyőzhetetlen telivér ágaskodott, rúgott, ledobta lovasát a startgép előtt. Rajt után vezetett, de nem volt benne erő, dinamika, a 140. Goldene Peitsche-n elveszítette veretlenségét.

Overdose szerda este érkezett Baden-Badenbe, péntek délelőtt még futott egy rövid sprintet. A ló menedzsmentje és tulajdonosa, Mikóczy Zoltán jónak ítélte az ötéves pej mén állapotát, úgy döntöttek, Overdose-t indítják a futamon.

A Group 2-besorolású Goldene Peitsche-t a ló két évvel ezelőtt megnyerte, de mostani mezőny jóval erősebb volt az akkorinál. A telt ház előtt, puha pályán futott 140. Arany Ostor versenyen 3 éves és idősebb lovak indulhattak, a díjazás 70 ezer euró volt. Az 1200 méteres futamon 12 ló indult, francia, német, ír és angol is.

Overdose a felvezetés alatt nyugodtan, kulturáltan viselkedett. A világ egyik legjobb lovasa, az utóbbi hónapokban kimagasló formában versenyző Christophe Soumillon lovagolta, aki közvetlenül a rajtgépbe állítás előtt levette a ló fejéről a kapucnit (Overdose-t általában csuklyában vezetik be rajthelyére).

Overdose megzavarodott, ágaskodott, Soumillon leugrott, leesett róla. A startnál segédkező teljes személyzet a magyar lovat próbálta betuszkolni a helyére, Overdose még egyszer ledobta lovasát.

A rajtgépben álló többi ló is nyugtalankodni kezdett, Overdose rúgott, ugrált, 8 percig sikertelenül próbálták a helyére gyömöszölni, harmadszor is ledobta Soumillon-t. A tanácstalan segítők újra ráadták a kapucnit, úgy sikerült a boxába állítani. Ha nem egy ennyire szeretett lóról van szó, már rég elengedték volna nélküle a mezőnyt, véli a pannoniaoverdose.hu.

Rajt után azonnal vezetett, 600 méternél fél hossz volt az előnye. A kanyar után visszaesett, a mezőny elment mellette, nem maradt esély a győzelemre. Soumillon az utolsó száz méteren már felállt, nem erőltette a lovat, és végül a győztestől hat hosszal lemaradva, 7. helyen ért célba Overdose-zal. A futamot Amico Fritz nyerte, Contat és Gilt Edge Girl előtt. Verseny után kiderült, Soumillon agyrázkódást szenvedett.

Mikóczy Zoltán közvetlenül a verseny után elmondta, nagyon örült volna, ha a starter Overdose nélkül engedi el a versenyt, mert lova erejét teljesen elvették a történtek, ezért nem bírta az utolsó 200 métert. Az eredményt így is tudomásul veszi, bár jelen pillanatban nem tudja, azt mennyire befolyásolta Soumillon sérülése, akit utána a mentők megvizsgáltak, és a következő két versenyben nem is tudott részt venni.

Az eddig veretlen ló a szakértők szerint egyértelműen nem nyerte még vissza sérülése előtti formáját, nem volt robbanékony, nem volt benne tűz, dinamika, formája egy klasszissal lejjebb van, mint patairha-gyulladása, és hosszú rehabilitációja előtt.

Overdose a hosszú betegség és kihagyás után júliusban, Pozsonyban tért vissza, és Szlovákiában, illetve három hete a Kincsem Parkban is magabiztosan nyert.