Elborult az agya, nem akart versenyt futni

2010.09.01. 11:33
Nagyot hibázott a baden-baden-i verseny szervezője, hogy hagyta elindulni Overdose-t a vasárnapi futamon, annak ellenére, hogy a ló a rajt előtt viselkedésével jelezte, nem akar futni - jelentette ki Mikóczy Zoltán, a versenyló résztulajdonosa.

Overdose 15. futamán, Baden-Badenben a hétvégén elveszítette veretlenségét. Az ötéves pej mén a startnál megbokrosodott, többször ledobta lovasát, csak több ember tudta a rajtgépbe erőszakolni.

„Ha nem Overdose-ról, hanem más lóról lett volna szó, akkor ilyen helyzetben elindították volna nélküle a futamot, sajnos ez nem történt meg” - fogalmazott Mikóczy Zoltán a Magyar Televízió szerdai Ma Reggel című műsorában. Overdose résztulajdonosa szerint ebben a helyzetben, amikor a lovak kimennek a pályára, már csak a versenyintézőség, pontosabban a starter felelőssége és kötelessége dönteni, hogy egy lovat elindítanak-e versenyen. Ha egy ló a négyperces limitidőn túl kint marad a startgépből, általában nem engedik rajthoz állni.

„Overdose a viselkedésével jelezte, hogy nem kíván versenyt futni, mert nincs megfelelő állapotban. Talán előre megérezte, hogy ez nem az ő napja lesz - mondta Mikóczy, aki a saját felelősségét sem tagadta. - Sajnos lehet, hogy a legnagyobb felelősség az enyém, mert két héttel a budapesti verseny után újra elindítottam egy másik futamon, pedig lehet, hogy még nem volt kellően felkészülve rá.”

A zsoké is hibázott, amikor Overdose fejéről idő előtt vette le a csuklyát, amely normális esetben a verseny rajtját jelenti a lónak.

„A csuklya vagy kapucni valóban hamarabb került le Overdose fejéről, mint kellett volna. A ló ezért nem tudta, mi történik körülötte, a nem várt szituációtól valószínűleg elborult az agya” - nyilatkozta Mikóczy, egyúttal megvédte Christophe Soumillont, aki a verseny utolsó 200 méterén már felállt, és nem hajtotta a lovat, megkímélte attól a kudarcélménytől, hogy nagy küzdelemben, ostorozás alatt kapjon ki a versenyben.

Mikóczy is csak szerdán Overdose-zal, információi szerint a lovat valószínűleg kevésbé rázta meg a vereség, mint a felkészítésében dolgozókat. Körülbelül a jövő hét végén dől el, hogy a ló indul-e az október 3-i pribrami versenyen. Ha nem lesz megfelelő állapotban, akkor más futamon állítják rajthoz.