Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Amerika olimpia helyett Super Bowl-t akar

2010.09.05. 10:22
Az Egyesült Államokban a tévénézők az amerikai futball döntője miatt lemaradhatnak a 2014-es téli olimpia megnyitójáról.

Sajátos küzdelem alakulhat majd ki 2014-ben a tévéközvetítésért az Egyesült Államokban. A mindennél nagyobb érdeklődést kiváltó Super Bowl-t a 2014-es szocsi téli olimpia eseményeinek kéne kiszorítani az adásból.

Ha az amerikai nézőket kérdeznék, mi kerüljön képernyőre, nincs kétség. Az idei Super Bowl minden idők legnézettebb tévéadása volt az USA-ban, ekkor 106,5 millióan kapcsoltak a New Orleans Saints-Indianapolis Colts amerikai futball-döntőre. Az NBC az idei vancouveri téli olimpia nyitó napján 14,3 százalékos nézettséget produkált, míg a Super Bowl 45 százalékot ért el. A jelentős különbség még tovább is nőhet, ha egyszerre futtatják a két közvetítést.

A Super Bowl döntőjének dátumát csak 2011 októberében vagy szeptemberében tűzik ki. A két legvalószínűbb időpont közül az egyik a február 9-e, ám ugyanekkor rendezik a téli olimpia megnyitó ünnepségét, és a másik, február 16-i időpont is még bőven egybeesik a játékokkal. Az egybeesés oka az, hogy az amerikai futball ligában megváltoztatták a lebonyolítás rendszerét, a szezont két meccsel hosszabbítják meg, így a bajnokság egy héttel előbb kezdődik, és egy héttel később fejeződik be.

A két esemény ütközésével feltehetőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bukja a legnagyobbat, mert a vezető amerikai tévétársaságok inkább a Super Bowlt fogják adni, így az olimpiai közvetítési jogok ára nekik leértékelődik. A kérdés az, hogy mindezt figyelembe veszi-e a NOB, és próbálkozik-e áthidaló megoldás keresésével, hogy minél több pénzt sajtolhasson ki a közvetítési jogokért.

Szocsiban a kiírás szerint 2014. február 7. és 23. között rendezik a téli olimpiát. A hátralévő három és fél évben azonban még volna lehetőség módosítani az időpontokon, pár nap csúszás bizonyára nem állít megoldhatatlan feladatot a szervezők és a versenyzők elé. Ésszerű megoldás lehet akár az is, hogy a Super Bowl napjára megszakítják a játékokat. Az olimpiák történetében erre már volt példa, igaz, 1972-ben Münchenben terrortámadás miatt függesztették fel egy napra az olimpiát.

A Super Bowl egy győzelmet már aratott, a 2014-ben szintén február 9-ére, vasárnapra kitűzött Oscar-díj átadás már kapitulált, hétfőre csúsztatták a ceremóniát. Valószínűleg a nézők jelentős többsége a focit választaná, így a filmes díjátadó még egy hétköznapon is magasabb nézettséget produkálhat.