A Bazilikánál, a Lánchídon lesz a triatlon-vb

2010.09.06. 15:24
Budapest a héten a triatlon fővárosa is lesz, a világbajnoki sorozat döntőjét, aquatlont, paratriatlont és korosztályos futamokat rendeznek a történelmi belvárosban.

Egyedülálló környezetben rendezik a budapesti triatlonvilágbajnokságot szeptember 8. és 12. között, az úszást a Lágymányosi-öbölben tartják, a kerékpározás és a futás a pesti belvárosban lesz, a célt a Lánchíd tövében jelölték ki.

Nem biztos, hogy az elitkategória mezőnyében az ide elsőként befutó lesz a világbajnok. A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) ugyanis tavaly óta - a Forma-1-hez és a Red Bull Air Race-hez hasonlóan - a világot beutazó versenysorozatot írt ki a címért. Eddig hat futamot tartottak: Sydney, Szöul, Madrid, Hamburg, London és Kitzbühel voltak a versenyhelyszínek. A budapesti, hetedik futam a sorozat lezárója és nagydöntője. Az eddigi versenyekhez képest több pontot adnak a helyezésekért, így a budapesti verseny jelentősen átírhatja a ranglistát.

Kiélezett küzdelem a nőknél várható igazán, az ausztál Emma Moffat csak 52 ponttal vezet az új-zélandi Andrea Hewitt előtt, köztük akár egy helyezés is dönthet. A sorozat legutóbbi, kitzbüheli állomásán utóbbinak ment jobban, ha megőrizte formáját, megfordíthatja az állást.

Még a férfiaknál sem lefutott a verseny, de egyértelműbbek a különbségek, a német Jan Frodeno 231 pont előnnyel várhatja a budapesti futamot a spanyol Javier Gomez előtt. Gomez az utóbbi három futamon jobb volt a németnél, de esélye csak akkor van a végső győzelemre, ha szombaton nyer, míg Frodeno negyedik vagy annál rosszabb helyen végez.

A magyar triatlonisták az elitmezőnyben nincsenek a ranglista élén, a fériaknál legjobb Rendes Csaba a 91., nőknél Szabó Zita a 69.helyről várja a rajtot. Ők jó szereplésben, előrelépésben reménykedhetnek.

A korosztályos versenyeken éremesélyes versenyzőink is vannak. A junioroknál Dudás Eszter érheti el a legjobb eredményt, pár hete a szingapúri ifjúsági olimpián csapatban aranyérmes lett, míg egyéniben ötödik helyet szerzett. Az U23-as mezőnyben Tóth Zsófia mehet nagyot, az idei portugáliai EB-n a hatodik lett. Az U23-as fiúknál Király Kristóftól várják a legjobb eredményt, idén a felnőtt mezőnyben lett országos bajnok, míg 2009-ben a juniorok között volt harmadik a vébén.

Magyar versenyző a paratriatlon-vb esélyese is. Boronkay Péter tavaly a világ legjobbja volt, most hazai pályán is bizonyítani szeretne, noha több vetélytársa is lesz: “Minden évben egyre több versenyző van a parasportban, idén már 17-en leszünk a kategóriámban. Szeretnék idén is nyerni, de most teljesen más felkészülést kellett végeznem, mert az ITU a sprinttávon (750 méter úszás - 20 kilométer kerékpározás - 5 kilométer futás) írta ki idén a világbajnokságot, míg tavaly ennek a duplája volt.”

A versenyzők most leginkább a vízhőmérséklet miatt aggódnak. Az előrejelzések szerint a hétvégén csak 17 fokos lesz a Lágymányosi-öbölben a Duna. Ez nem túl sok, bár 2008-ban Kanadában 12 fokos vízben is megrendezték a világbajnokság első számát. Úszás után a budai rakparton feltekernek a Clark Ádám térre, majd át a Lánchídon, a Parlament megkerülésével és a Bazilika érintésével a Roosevelt téri befutóhoz érkeztek.

A profik versenye mellett közel 2800 amatőr is részt vehet a világbajnokságon. Számukra “age group”-okban, ötévenként meghatározott korcsoportokban rendezik a versenyt, aquathlon- és váltofutamot is indítanak.