Mészáros kegyetlenebb, mint egy férfi

2010.09.08. 22:12
A cselgáncs történetének legkeményebb világbajnoksága kezdődik magyar idő szerint csütörtök hajnalban, Tokióban. Európában a magyar csapat a legjobb volt, ketten sérülés miatt kiestek, de a világranglista vezetője, Mészáros Anett ott lesz a japán fővárosban, és sporttörténelmi aranyérmet szerezhet. A 12 tagú Ungvári család is riadókészültségben.

Az áprilisi bécsi Európa-bajnokságon a magyar cselgáncs válogatott hét érmet szerzett, és első lett a nemzetek rangsorában. Mészáros Anett és Joó Abigél győzött súlycsoportjában, Ungvári Miklósnak simán nyernie kellett volna, de a bíráskodás közbeszólt. Ungvári ezüstérmes lett, arra is gondolt, nem veszi át, de végül felállt a dobogóra, a közönség kifütyülte a győztest.

A hét érmesből ketten megsérültek, Csernoviczki Éva, Bor Barna sem utazott a tokiói vb-re. Az öt érmesből ketten befuthatnak a vb-n is, az általános vélekedés szerint az Eb-érmeket a vb-re felezni kell.

Ennél lényegesen bonyolultabb a helyzet, a mostani világbajnokság ugyanis a legdurvább lesz, mióta létezik a sportág.

Egy országból ketten állhatnak rajthoz, a nagy nemzeteket mindez segíti, hiszen két azonos képességű dzsúdósa is lehet Japánnak, Oroszországnak, Koreának. Az irdatlan konkurencia ellenére mégsem reménytelen, hogy Mészáros Anett vagy Joó Abigél, a többszörös bronzérmes Ungvári Miklós érvényesüljön. Ezt a vb-t lényegesen nehezebb lesz megnyerni, mint az olimpiát, de a győztes abszolút favorit lesz Londonban.

A világranglistát vezető Mészáros Anett esélyes Tokióban. „Az erőssége a legnagyobb erőssége” – állítja róla Csernoviczki Csaba kapitány.

„Az Európa-bajnokság előtt azt mondtam, a lelkemnek kellene az arany. Most is csak ezt tudom mondani, a lelkem áhítja ezt az aranyat. Az Eb után azt mondtam, meg tudtam csinálni, nem vagyok peches. A tavalyi vb-cím azért sokszor előjön bennem, azt hogy a csodába veszíthettem el. Úgyhogy most végképp harcolni fogok, még egyszer ilyen nem fordulhat elő” – mondta Mészáros, aki csak örül annak, ha azt mondják róla, súlycsoportjában ő a legerősebb, olyan kegyetlen, mint egy férfi, mindent észrevesz, stílusa kellemetlen.

„Megtisztelő, hogy vannak ilyen vélemények, de én még arra sem emlékszem egy-egy meccs után, mi történt a tatamin. Mondtam is az edzőmnek, nekem teljesen kiesik, milyen akciót csináltam, satöbbi. Előfordul, hogy a győzelem után azt sem tudom, hogy értem el, a visszajátszás segít."

"Jól kell felépítenem a versenyemet, a négy vagy öt küzdelmet, akkor nem lehet baj, ezeket imitáltuk a tatai edzőtáborban. Nem könnyű, nyolc hét edzőtábor után jön a vb.”

Joó Abigéllel a tatai edzőtáborban is összecsaptak. „Nem vigyázhatunk egymásra, oda kell csapni, nagyon kemény ellenfél, de erre van szükségünk. Jól láttad, kifulladtam, de azt hiszem, Anett is. Ő is bal kézre forgat, mint én, nem könnyű ellene. Levegőt is alig kaptam utána. Az néha jobban fáj, mint az esés. Az esés amúgy is többnyire a lelkemnek fáj” – mondta Joó, aki nagyon keményen nekiment Mészárosnak.

A csatájuknál szikrázott a levegő a csarnokban, csak akkor engedtek egymás szorításából, ha nagyon a szőnyeg szélére sodródtak, nehogy a radiátor sérülést okozzon.

Joó egy súlycsoporttal feljebb lépett – új súlycsoportjában tizenkettedik -, mert magasságát ott jobban kamatoztathatja, Mészárost nehéz lenne legyőznie, pedig alkatilag ő is inkább 70 kilós.

Karakas Hedvig tavaly a világ legjobbja volt a junioroknál, Eb-bronzérmes volt áprilisban, ő is esélyes éremre, mert negyedik a rangsorban.

A férfiaknál várhatóan a két Ungvári testvérre kell figyelni. „Ilyen edzések után még szép, hogy szálkás a felsőtestem” – mondta Attila, aki élete első felnőtt érmét szerezte az idei bécsi Eb-n. „Segítséget, könnyebbséget is jelent, hogy együtt utazunk”.

Ungváriék tízen testvérek, mennek majd az smsek a családban, nagyon fognak izgulni értük. „Negyedik vagyok a világranglistán, a második legjobb európai, két mongol van előttem. Persze, hogy érmet szeretnék, pláne, hogy az olimpián sem jutott nekem. Úgy döntöttünk, nem bajlódunk az átállással, egyszerűen csak beesünk a versenyre. Nem volt jó, amikor több napot kint töltöttem Japánban, és utána versenyeztem, mert csak kerestem magam, néha akkor tört rajtam elő a bágyadtság, amikor már át kellett volna állnom. Az volt az igazi, ha menetből nekimentem. Ezt tesszük ezúttal is” – bizakodott Miklós.

Rajtuk kívül még Hadfi Dánielnek is oszthatnak lapot. Neki a megváltozott szabályok annyira nem kedvezőek, lábra ugyanis már nem lehet támadni. „Megvan a power, a technika még nem” – beszélgetett erről a 90 kilós Ledényi Leventével.

A világbajnokság fontos verseny, a győztes ötszáz pontot kap, és nagy lépést tehet az olimpiai kvalifikáció felé. A sérültek viszont nem maradnak le semmiről, mert nem elég egy versenyt nyerni, folyamatosan jól kell teljesíteni, igaz, ehhez körbe kell utazni a világot.

A tokiói vb programja a magyarokkal:

szeptember 9., csütörtök:
férfiak: 100 kg (Hadfi Dániel, Farkas Bálint), +100 kg
nők: 78 kg (Joó Abigél), +78 kg
szeptember 10., péntek:
férfiak: 81 kg (ifj. Nagysolymosi Sándor, Csoknyai László), 90 kg (Ledényi Levente, Madarász Tamás)
nők: 70 kg (Mészáros Anett)
szeptember 11., szombat:
férfiak: 73 kg (Ungvári Attila, Taraba Sándor)
nők: 57 kg (Karakas Hedvig), 63 kg (Gáspár Eszter)
szeptember 12., vasárnap:
férfiak: 60 kg (Burján László), 66 kg (Ungvári Miklós, Gorjanácz Zsolt)
nők: 48 kg, 52 kg
szeptember 13., hétfő:
férfiak: nyílt kategória
nők: nyílt kategória