A tájfun és a bírók sem bírtak Mészárossal

2010.09.10. 09:12
Három győzelemmel jutott elődöntőbe a hetven kilós Mészáros Anett a cselgáncsozók tokiói világbajnokságán. Sérülten is keményen küzdött, és szűk egy perccel a hosszabbítás vége előtt már egyértelműen eldobta spanyol riválisát.
meszaros anett

Az Európa-bajnok Mészáros Anett a világranglista vezetőjeként érkezett Japánba, önmagától is elvárta, hogy legalább a négy közé bekerüljön a világbajnokságon.

A reptéren tomboló tájfun miatt azonban nem volt egyszerű a helyzete, mert egy európai járatot töröltek, neki csak akkor szóltak, amikor már a reptéren volt. Tíz órát késett, összesen huszonnégy órát utazott, versenye előtti estén esett be a szállodába. Negyven deka plusz volt rajta, de az pár óra alatt eltűnt.

Helyi idő szerint kevéssel tizenegy előtt már szólították pénteken, és az angol Megan Fletchert végig hajtva, értékelhető akció nélkül győzte le, de riválisa két intést is kapott, ami egy jukónak felel meg.

A kínai Csen Fej ellen már egy dobást is bemutatott, és mivel ezt a riválisát is felőrölte, továbbment.

Kifárasztotta a meccs, bicegve, elgyötörten távozott, hogy félóra múlva már a spanyol Blanco ellen mutassa meg erejét. Az elején őt figyelmeztették, utána rendíthetetlenül ment előre, ellenfelét mégsem intették meg, így az ötpercnyi küzdelem után jöhetett a hosszabbítás.

Ekkor már abszolút fölényben volt, kétszer földre is vitte Blancót, a vezetőbíró kétszer is megadta volna a támadást, de az oldalbírók mindkétszer felülbírálták. Harmadszor azonban, 49 másodperccel a háromperces ráadás vége előtt már egyértelmű volt a csípődobás, nem is vonták vissza.

„Nem hittem volna, hogy háromszor kell megnyerni ezt a meccset. Csak remélni tudom, nem a meccset néző spanyol főnöknek ítélkeztek, hanem csak egyszerű figyelmetlenségről van szó. Nagyon kemény volt, de a legfontosabb, hogy elődöntőben van Anett. Tetézte bajainkat, hogy a reggeli bemelegítésnél megsérült, reccsent egyet a combizma. Remélem csak kisebb szakadás, és bírni fogja az éremért zajló meccseket is. Megyek is, bekenem a lábát, mert ha az izmok kihűlnek, még jobban rásérülhet, és nagyobb lehet a baj” – mondta a meccs után edzője, Toncs Péter.

Hozzátette, érzi Mészároson: nincs topformában, de óriási akarattal és szívvel megy előre a döntő helyzetekben, és bízik benne, hogy ez kitart a döntőben is.

Mészáros a magyar cselgáncs első világbajnoknője lehet, az elődöntőben a holland Edit Bosch következik, a másik ágon a francia Decosse és a japán Kunihara érdekelt.

Ifj. Nagysolymosi Sándor és Csoknyai László az első körben, Ledényi Levente és Madarász Tamás egy győzelemmel esett ki, zárt egyaránt helyezetlenül.