Sírva szerzett vb-ezüstöt Mészáros Anett

2010.09.10. 13:04
Sérülten kezdett, rásérült combjára, nem állhatta riválisa utolsó támadását a cselgáncsosnő a tokiói vb-n.

Ezüstérmes a tokiói cselgáncs-vb-n 70 kilóban Mészáros Anett, miután kvázi feladta döntőjét a francia Lucie Decosse ellen.

A magyar combizomszakadása miatt sérülten vállalta a finálét, egész jól bírta, de másfél perccel a vége előtt, 0-0-nál, ellenfele érvénytelen akciójánál rásérült. Alig bírt állni, még sírva visszasántikált a kezdéshez, de a következő támadást már nem bírta, 55 másodperccel a vége előtt Decosse iponnal győzött.

Ez volt az egyetlen pont, amit Mészároson a vb-n csináltak, a döntőben az olimpiai ezüstérmes, világ- és négyszeres Európa-bajnok francia aktívabb volt, ellenfelei összes meccsén egy pontot sem csináltak rajta.

Mészáros 20 órás utazás után, csütörtök este érkezett meg a világbajnokságra, pénteken már versenyzett is. A tájfun miatt korlátozták a japán légteret, jó néhány gépet töröltek, közte volt az áprilisban Európa-bajnoki címet szerző versenyzőé is, egy későbbire kellett szállnia.

Az idén Európa-bajnok, tavaly vb-második Mészáros a döntőig a brit Megan Fletchert, a kínai Csen Fejt és a spanyol Cecilia Blancót győzte le. Az elődöntőben az olimpiai ezüstérmes, világbajnok holland Edith Boscht verte nagy csatában jukóval múlta felül.

„Ahhoz képest, hogy a reggeli egyszerű, lábemeléses bemelegítésnél megreccsent Anett combja, hősiesen küzdött, fantasztikus eredményt ért el, megismételte a tavalyit, hiszen akkor is második lett. A második meccsen egy rossz mozdulatnál még nagyobb fájdalmat érzett, bicegett az öltözőig, már akkor is könnyezett. Félóra múlva összekapta magát, legyőzte a spanyolt, délutánig tudott pihenni, és az elődöntőben már régi önmagát idézte. Akkor már közelítette topformáját, a döntőben is nagyon sokáig minden úgy zajlott, ahogy szerettük volna, a védekezés elsőrangúan működött. Láttam a francián, hogy fárad, így is terveztük, és az utolsó percben kellett volna minden erejét mozgósítani Anettnek, egyre többször lehúznia, és akkor jött az a szerencsétlen mozdulat. Szörnyű volt látni, ennél fájdalmasabban nem lehet veszíteni. Három boldog ember áll a dobogón meg egy szomorú, akinek nemcsak lelki, fizikai fájdalmai is vannak. Nem is tudok most hirtelen mást mondani” – értékelte edzője, Toncs Péter a napot.

Amikor tanítványa nem tudott felállni, Toncs már sejtette, nagy baj van, jelezte is, ne erőltesse a lábát, nincs értelme, hogy még jobban megsérüljön.

„Persze, vitte előre a szíve, hátha sikerül egy jó dobás, de ez a francia csak száz százalékos állapotban verhető. Decosse is tudta, most kell rárohannia, érezte a vérszagot. Megtette, megnyerte. Ez egy ilyen sportág, nincs kegyelem, nem léphet vissza a másik. Anett igazi győztes alkat, biztosan erőt és motivációt gyűjt ebből a második helyből”.

„Nem tudom, mi a baj, mi történt, de nagyon fáj” – mondta Mészáros, aki az öltözőfolyosón is zokogott, miközben bicegett. A 23 éves dzsúdós aranyért utazott, nem is örült igazán az elődöntős sikere után, a gratulációknál jelezte, még nem végzett. Orvosa szerint a húzódás nyilvánvaló, a szakadást egyelőre nem lehet megállapítani, Toncs félt attól, hogy „nagy gáz lehet a lábával.”

Decosse második a világranglistán, amin Mészáros vezet, a tavalyi világbajnokságon legyőzte a most győztes franciát, utána egyszer kikapott tőle. Japánban a magyar dzsúdósok még nem szereztek érmet, ez volt az első.

Eredmények

Férfiak:

81 kg, világbajnok: Kim Je Bum (Koreai Köztársaság), 2. Leandro Guilheiro (Brazília), 3. Euan Burton (Nagy-Britannia) és Takamacu Masahiro (Japán), Ifj. Nagysolymosi Sándor és Csoknyai László helyezetlenül zárt.

90 kg, világbajnok: Iliasz Iliadisz (Görögország), 2. Nisijama Daiki (Japán), 3. Elhan Mammadov (Azerbajdzsán) és Kirill Gyenyiszov (Oroszország), Ledényi Levente és Madarász Tamás helyezetlenül zárt.

Nők:

70 kg, világbajnok: Lucie Decosse (Franciaország), 2. MÉSZÁROS ANETT, 3. Kunihara Joriko (Japán) és Rasa Sraka (Szlovénia)