Szombaton kezdődik az asztalitenisz Eb

2010.09.10. 09:29

Szombattól bő egy héten át a csehországi Ostrava ad otthont az asztaliteniszezők Európa-bajnokságának, a magyarok mindenképpen a tavalyi szereplésnél jobb eredményekben bíznak. Egy éve, Stuttgartban a női együttes csupán a 12., a férfi pedig a 16. helyen zárt, és az egyéni számokban sem termett babér a játékosoknak. Az idei, moszkvai csapat-világbajnokságon ugyanakkor remekül teljesítettek a magyarok.

A nőknél mindhárom számban éremszerzési eséllyel indulnak a magyarok. Csapatban a legmagasabb osztályban szerepelnek Tóth Krisztináék, csoportjukban a házigazdák együttese mellett a fehéroroszok és a svédek kaptak helyet, a továbblépés szinte kötelező. Az egyéni versenyszámokat tekintve jó pozícióból várhatják a rajtot, Tóth ugyanis a harmadik a kiemelési rangsorban, de Póta Georgina (14.) és Lovas Petra (15.) is ott van a 16 legjobb között. A negyedik női játékos Pergel Szandra.

A férfiaknál a magyar csapat a második (challenge) divízióban szerepel, s a célja, hogy ott a legjobb három között (17-19. hely) végezzen, s így kiharcolja a jogot, hogy a jövő évi Eb-n a legmagasabb osztályban állhasson asztalhoz. Harczi Zsolt gárdája a csoportmeccsek során a hollandokkal, az ukránokkal és a svájciakkal csap majd össze. Egyesben egy nyolcaddöntős szereplésben reménykedik a szakvezetés, ez magyar részről legutóbb Pázsy Ferencnek sikerült, még 2003-ban. A legmagasabban rangsorolt magyar Jakab János (29.) lesz, Kosiba Dániel az 50., a válogatottba visszatérő Zwickl Dániel pedig az 52. pozícióból várhatja a nyitányt. Lesz egy újonca is a küldöttségnek: Muskó Péter az egyéni számokban debütál. A csapatversenyt szombattól szerdáig rendezik, majd szerdától vasárnapig az egyes és páros versenyszámok következnek.

A magyar csapat: Lovas Petra, Pergel Szandra, Póta Georgina, Tóth Krisztina; Jakab János, Kosiba Dániel, Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel, Muskó Péter (utóbbi csak az egyéni számokban)

Az első két nap programja:

Szombat:

Nnők (első osztály): Magyarország-Csehország 12:00, Magyarország-Svédország 20:00.

Férfiak (második osztály): Magyarország-Svájc 12:30, Magyarország-Ukrajna 17:30.

Vasárnap:

Nők: Magyarország-Fehéroroszország 16:00

Férfiak: Magyarország-Hollandia 12:30