A harmadik reccsenés már végzetes volt

2010.09.11. 09:55
23 évesen már három világbajnoki érmet szerzett a cselgáncsozó Mészáros Anett. A tokiói vb-n második lett, eleve sérülten vállalta a döntőt, amit fel kellett adnia. Fájdalmasan, de nem keservesen érzi magát, miután aludt egyet a pénteki küzdelem után.

Nagyon sok pártatlan, külföldi szakember sajnálta a tokiói cselgáncs-világbajnokságon, hogy idő előtt véget ért a nők hetven kilós döntője.

000T TRHkg4005419

A világranglistát vezető Mészáros Anett eleve sérülten állt ki a rangsorban második Decosse ellen, majd miután kifordult egy dobásból, újra meghúzódott. Többen úgy gondolták, hogy indokolatlanul durva volt a francia, de ezt Mészáros cáfolta.

„Egy döntőben nem lehet finoman küzdeni. Nem tudom, hogy a rajtam lévő karmolások menyire származnak tőle, de egy világbajnokságon a puhányok elvesznek” – kezdte az Indexnek helyi idő szerint szombat reggel, döntője másnapján.

A szakírók is elismerték

Talán kellően kifejezi Mészáros erejét és elismertségét, hogy a vb-n látott spanyol válogatotthoz hasonlította őt egy angol kolléga. „Félnek tőle, nem mernek támadni ellen, mert tudják, az végzetes lehet. Ő pedig valahogyan, általában a meccs második felében bevisz egy értékelhető akciót, vagy kiharcol két intést, amivel meccset lehet nyerni.”

Mészárosnak két éve van, hogy felkészüljön a virtuóz, igazán látványosan küzdő francia Decosse ellen, a londoni olimpián legyőzheti. Hat évvel fiatalabb nála, a súlycsoportban a jövőben vélhetően kettejük párharcáról szól.

„Éjjel sokáig járt a fejemben, hogy most örüljek ennek az ezüstnek vagy sem, de azt gondolom, örülnöm kell neki. Már az csoda, hogy idáig eljutottam ilyen lábbal. A tavalyi döntőt nem hagyták megnyerni, ezért az lesújtó, sokkoló volt. Ennél lényegesen fájdalmasabb lett volna, ha ipponnal kapok ki, mert annál nincs rosszabb. A harmadik meccsemen kétszeri húzódás után legyőztem a spanyol Blancót, akit eddig még soha, és ha a bírókon múlt volna, most sem tudtam volna. De rajtam is múlt, pedig már azt hittem, kétszer is nyerek, de kétszer is elvették az akciómat. Így nem volt mit tennem, oda kellett vágnom harmadszor is. Nagyon örültem, hogy nem tudtak kizökkenteni, bármennyire is próbálkoztak. Aztán az elődöntőben megvertem még a világbajnok Boscht is, a lelkemnek kellettek ezek a győzelmek. A döntő presztízsmeccs, ugyanígy kinyírtam volna Decosse-t, ha ő kerül ilyen helyzetbe, ha ő sérül meg, mint én. A dzsúdóban ez nem szokatlan, bár elhiszem, hogy nem tűnik túl sportszerűnek. De ez nem az a helyzet, hogy sportszerűsködni lehessen - mesélte Mészáros. - Most én jártam rosszul, pedig éreztem, és láttam a szemén, hogy legyőzhetem, mert kezdett fáradni. A lábam harmadik reccsenése viszont már végzetes volt, intett ugyan az edzőm, hogy menjek le, de nem tehettem. Úgy gondoltam, még egy kicsit húzom, hátha összejön valami. De ahogy nekem rontott, nyilvánvaló volt, hogy ilyen sérült lábbal nem tudok védekezni. Le is kopogtam, vagyis feladtam."

000T TRHkg4005435

"Ennek az ezüstnek örülök a legjobban az ezüstjeim közül, még ha fájdalmas volt is” – összegzett az áprilisi Európa-bajnokságon győztes 23 éves versenyző. És ami ennél is fontosabb: „Köszönöm, jól vagyok. Fájdalmasan, de nem keservesen”, majd jobb lábát húzva kibicigett ahhoz a buszhoz, amelyik a versenyzőket szállítja.Az ezüstérmet egyébként abban az étteremben ünnepelték, amelyikben a Kill Bill egyik legvéresebb jelenetét forgatták.