Az isteni Iliasz Iliadisz a dzsúdó Pacquiaója

2010.09.14. 15:25
Súlycsoportoktól függetlenül a világ három legjobb dzsúdósa közt ott van a görög Iliasz Iliadisz. Csak a neve görög, Grúziában született, 2004-ben görög színekben bukkant fel.

A 2004-es olimpián még a görögök sem ismerték, kicsoda bajnokuk, Iliasz Iliadisz, hiszen 17 évesen még görögül sem tudott.

Dzsúdózni viszont kiválóan, mert a 81 kilósoknál megnyerte az olimpiát, a nyilatkozatba viszont oroszul fogott bele, hiszen Jarji Zviadurinak hívják, Grúziában született, és rejtélyes körülmények közt lett görög állampolgár.

Iliadisz tehát berobbant 2004-ben, nyert még egy Eb-t is az olimpia előtt, egy év múlva feljebb lépett, akkor ezüstig vitte a kilencven kilósoknál. A korosztályos vb-re nem fogyott vissza, a 100 kilósoknál dobált  mindenkit.

Az olimpián gyenge volt, a tokiói világbajnokságon viszont fantasztikusan versenyzett, mindkét japánt legyőzve lett a legjobb.

24 éves, akár még két olimpia is benne lehet, ha ilyen formában utazik Londonba, megszorítani sem lesz könnyű.

Olyan sebessége van, mint súlycsoportjában senkinek, ereje és technikája is kifogástalan. Hat meccséből négyet ipponnal nyert, a döntőben a japán Nisijamát három perc után vágta a szőnyegbe.