Mészáros egyedül vert ötmillió fontot

2010.09.14. 11:35
A tokiói cselgáncs-világbajnokságon Mészáros Anett tartotta a világ élvonalában a magyarokat. Jövőre jobb lehet, ha felépülnek a sérültek, az olimpiára pedig nagyon kemény csapattal utazhatunk.

„Azt gondoltam, több érmünk lesz. A bécsi Eb-n hét érmet nyertünk, ebből kettőnek össze kellett volna jönnie a vb-n is. Bor Barna és Csernoviczki Éva megsérült, velük nem számolhattunk. A német Tölzer ezüstérmes lett, pedig Barna legutóbb úgy dobta el, mint egy lisztes zsákot. Joó Abigélről azt gondoltam, Mészáros Anetten kívül ő lehet még érmes. Tévedtem, de mindig mondom: nekünk a londoni olimpiára kell jó csapatot kiállítanunk, nagyon bízom benne, hogy tizenegy versenyzővel utazunk ki” – értékelt Tóth László, a hazai szövetség elnöke.

Tóth örült, hogy Mészáros sérülten is nagyon stabilan versenyzett, sérülten is képes volt arra, hogy a világ második legjobbja legyen.

„Megmutatta, hogy világklasszis. De az ő esete is csak azt mutatja, irdatlan kemény munkát kell végeznünk, mert a világ robog mellettünk. Technika és taktika. Így foglalom össze, amiben mindenkinek fejlődnie kell. Kondicionális problémáink nincsenek, ezúttal is megmutattuk. Dolgozunk tovább, mindenkit mindig arra ösztökéltem, ne a bírókban keressük a vereség okát, hanem saját magunkban, ne a másra mutogatást válasszuk, mert az a könnyebbik út.”

anett

Az elnök büszke volt arra, hogy hiába ült 15 milliárd rubel mögötte a VIP-páholyban, az oroszok három bronzzal a mieink mögött végeztek az éremtáblán.

„A sportág öt orosz vezetőjének összvagyona kicsit csökkent a recesszió miatt, de a gazdasági befolyásuk így is félelmetes. A dzsúdóba sem kevés pénzt fektetnek. Mégis csak három harmadik hellyel mennek haza, pedig igen nagy csapattal érkeztek. Az angol dzsúdósok ötmillió fontot kapnak egy évre, egy bronzot nyertek. Mindkettőt megelőztük a nemzetek rangsorában, pedig két helyet rontottunk a 2007-es képest. A hazai szövetségnek összesen nincs 100 millió forint az éves gazdálkodása. A hasonlítást csak érzékeltetésül említem, erre hivatkoznunk, ha gyengén szereplünk, nem szabad.”

Tóth úgy véli, egyre jobban tudatosul mindenkiben, hogy Budapest a sportág központja, ott a nemzetközi szövetség irodája, a sportdiplomáciában csak kamatozhat mindez. Az elnök nem ért egyet azzal, hogy Ungvári Miklós meccsét elcsalták a bírók.