Hét ország 18 magasugrója a somoskői gálán

2010.09.15. 13:51

A 23. Nemzetközi Ugrógálát rendezik meg szombaton Salgótarján somoskői városrészében, a versenyen férfi és női magasugrásban várhatóan 7 ország 18 atlétája méri össze tudását - tájékoztatta Angyal János versenyigazgató az MTI-t szerdán. Az idei mezőnyből a férfiaknál három versenyző rendelkezik 2,30 méteres egyéni csúccsal; a győzelemre legnagyobb eséllyel az olasz Filippo Campioli és az orosz Mihail Cvetkov pályázik, de a két fiatal tehetség, az alig 20 éves, szintén orosz Szergej Mudrov és az olasz Silvano Chesani is beleszólhat az első hely megszerzésébe. A verseny legfiatalabb résztvevője a 17 éves Bakosi Péter, aki a távolugró országos bajnok Senczi Erika és a hármasugró országos csúcstartó Bakosi Béla gyermeke.

A nőknél az ukrán Okszana Okuneváé az idei legjobb eredmény 1,92 méterrel, míg a magyar bajnok Babos Rita 186 centiméterig jutott. Részt vesz a versenyen egy korábbi cseh győztes, Romana Dubnová is, aki 2008-ban nyert Somoskőben.

A férfi magasugrás 15:30 órakor, a női verseny pedig 17 órakor kezdődik, a délelőtti programban kosárlabda dobóverseny is szerepel. A versenyen bárki részt vehet, aki a helyszínen benevez, és három dobást végez a büntetővonalról, a résztvevők értékes díjakban részesülnek.

Az első ugrógálát 1986-ban rendezte meg Angyal János, és a hagyományokkal szakítva nem stadionban, hanem Salgótarján főterén kapott helyet a magas- és rúdugró verseny. 1999-ben új helyszínre költözött a gála, a programot azóta a somoskői vár lábánál fekvő Váralja Centrumban rendezik. Az elmúlt 23 év alatt a nemzetközileg elismert sporteseményen és kiemelt jelentőségű idegenforgalmi látványosságon öt földrész, 36 ország 610 atlétája vett részt. A támogatóknak és szponzoroknak köszönhetően világlasszis ugrók sora, köztük 15 olimpiai és világbajnok - többek között Szergej Bubka, Javier Sotomayor, Sztefka Kosztadinova, Jelena Iszinbajeva és Blanka Vlasic - is tiszteletét tette Salgótarjánban.