Százmérföldes szigetkört nyert Vozár Attila

2010.09.15. 14:09
A békéscsabai ultramaratonista sérülten is győzni tudott a dán szigetkerülő versenyen, muszáj volt nyernie, mert megígérte a kétéves kislányának. A 100 mérföldes, 160 kilométeres futáson a pályacsúcs idén nem jött össze neki.

Tizenhat órányi futás után elsőként ért célba Vozár Attila a dán Around of the isle of Mors 100 mérföldes versenyen. Az ultramaratonisták világranglistáján az első tízben lévő futót címvédőként hívták meg, tavaly ugyanitt 13 óra 28 perces idővel pályacsúcsot döntött. A mostani futáson azonban sérülten, egy romániai magaslati edzőtábor után állt rajthoz. “A gép is elromlik, meg időnként én is. A betonon futás egyszerűen megeszi az ízületeket. Most is egy korábbi saroksérülésem újult ki.”

Vozár emiatt úgy indult el a futáson, hogy örül, ha egyáltalán teljesíteni tudja azt. Ráadásul végig szakadó esőben versenyzett, így emiatt is lassabb tempóban kezdett. “Úgy voltam vele, hogy melegedjenek be a lábaim, aztán majd meglátjuk. Tudtam, ha elérem a száz kilométert, akkor már beérek a célba. Bár fájdalmaim voltak, összeszorítottam a fogam. Nyernem kellett, hiszen a kétéves kislányomnak is beígértem a győzelmet. És az engem támogató csapatnak is tartoztam ezzel.”

A magyar ultramaratonista a hegyes-völgyes táv elején a sivatagi maratonokat nyerő Penbin Csennel futott együtt. A kínai aztán el is lépett tőle, de később feladta a versenyt. Vozár egyedül maradt, 100 kilométernél már egy órával vezetett a második előtt, a célig pedig újabb 30 percet előnyt gyűjtött össze.

Az idén Ultrabalatont is nyerő futónak ezzel a győzelemmel még nem ért véget a szezon: “Lassan elmondhatom magamról, szigetfutó vagyok, mert legközelebb egy 135 kilométeres olasz szigetkerülő versenyen futok.”

Az egyik legnagyobb hazai ultramaratont, az október Bécs-Pozsony-Budapest Maratont ezúttal kihagyja Vozár. A versenyen többször azért sem áll rajthoz, mert a nevezési díj és a szállásköltségek nagyobbak, mint az elsőnek járó pénzdíj.