Tizenegy magyar súlyemelő indul a vb-n

2010.09.16. 09:00

Pénteken kezdődik és szeptember 26-án ér véget az év legfontosabb súlyemelőversenye, a női és férfi olimpiai kvalifikációs világbajnokság Antalyában, ahol 11 magyar is rajthoz áll. A magyar törekvések között is szerepel a kvóta kiharcolása, legalábbis a női csapat már most megpróbál élni a lehetőséggel, amihez súlycsoportjában az első 25-ben, s ott persze minél előbb kell végeznie az együttest alkotó négy versenyzőnek: Bazsó Biankának, a 2004-ben, Athénban olimpiai ezüstérmesként zárt Krutzler Eszternek, továbbá Magát Krisztinának és Nagy Nikolettnek. Rajtuk kívül az Antalyába utazók között menedzselési szándékkal szereplő Berki Lilla tagja még a magyar női válogatottnak.

A férfi együttest hatan alkotják, de az olimpiai kvalifikációért az erősebb nem vetélkedésében nem indul harcba a gárda. A 2004-es ötkarikás játékokon második, doppingvétség címén ezüstérmétől azonban utóbb megfosztott Gyurkovics Ferenc törökországi teljesítménye eleve csak a vb-sorrendbe számít majd bele, két fiatal emelő, Szanati Szabolcs és a még az ifi korosztályhoz tartozó Soóky Gergely érdemben pedig most még nem tud hozzátenni eleget a sikeres csapatprodukcióhoz. Ezzel együtt a honi szövetség vezetése a lehető legnagyobb létszámú válogatott indítása mellett döntött.

„Szanati, de még inkább Soóky és Berki nem is annyira a londoni, hanem inkább a 2016-os olimpiára érhet be igazán, ám kiemelt szintű versenyeztetésüket már most meg kell kezdeni a leendő sikerek érdekében - mondta Halász István főtitkár az MTI-nek, hozzátéve, hogy az idei olimpiai kvalifikációs vb-re jelölt magyar emelők felkészülése az adott körülményekhez és lehetőségekhez képest jól sikerült. - Valamennyiüktől egyéni csúcsot várunk, ami akár országos rekord is lehet.”

Ezzel együtt túlzott elvárások nem lehetnek a csapattal szemben, akik közül a legjobban Krutzler szerepelhet. Esetében ez az első nyolc közé kerülést érhet. A friss főiskolai világbajnok Nagy Péter a legjobb 10-be verekedheti be magát, míg Gyurkovics a 10. és 15. hely egyikét csípheti el. A nevesebb rajtolók sorába tartozik még Baranyai János, akit a 2008-as, pekingi nyári játékokon bekövetkezett balesete, a szakítás közben elszenvedett csúnya könyöksérülése tett nemzetközileg is ismertté.

A magyar csapat névsora:

nők:

48 kg: Berki Lilla (Tatabányai SC)

63 kg: Nagy Nikoletta (Ózdi SFC)

69 kg: Bazsó Bianka (Haladás VSE)

69 kg: Krutzler Eszter (Oroszlányi VSE)

plusz 75 kg: Magát Krisztina (BKV Előre)

férfiak:

56 kg: Ádám Róbert (Nyíregyházi VSC)

56 kg: Soóky Gergely (Győri Recard SE)

85 kg: Baranyai János (Nyíregyházi VSC)

94 kg: Szanati Szabolcs (Zalaegerszegi TE)

105 kg: Gyurkovics Ferenc (Pécsi SE)

plusz 105 kg: Nagy Péter (Szegedi Lelkesedés SK)