Póta a címvédőt verte, negyeddöntős

2010.09.17. 20:03

Póta Georgina óriási csatában legyőzte a címvédő német Wu Jiaduót, így nagy bravúrt végrehajtva bejutott a negyeddöntőbe egyesben az ostravai asztalitenisz Európa-bajnokságon.

A két játékos a csapatverseny során már találkozott egymással, akkor Póta nyert szintén szoros meccsen, és ahogy a verseny honlapjának videóközvetítésében a szakkommentátor Tóth Krisztina fogalmazott: ez lélektanilag mindenképpen őt segíti. A párostárs ezért előzetesen úgy vélte, mindkét félnek 50-50 százalék az esélye a győzelemre annak ellenére, hogy a kínai születésű Wu jelenleg 12., Póta pedig 50. a világranglistán.

A 25 éves magyar másfél órával a páros sikeres negyeddöntője után lépett ismét asztalhoz, s az első két szettben látszott is rajta a fáradtság, a nála nyolc esztendővel idősebb rivális könnyedén lépett el 2-0-ra. A folytatásban már szorosabb volt a küzdelem, Póta szépíteni is tudott, de a negyedik játszmában ismét Wu irányított. A magyar játékos azonban 1-3-nál sem adta fel, előbb újra felzárkózott, majd nagy csatában egyenlítenie is sikerült, így következhetett a döntő szett. Ebben fordulatos küzdelmet láthatott a közönség, a végén előbb Wu jutott meccslabához, amit Póta hárított, majd 11-10-nél már az ő kezében volt a lehetőség, és egy szerencsés poénnal be is fejezte a találkozót.   
Póta szombaton már éremért játszhat, ellenfele a fehér Viktorija Pavlovics lesz.

Magyar részről még a Tóth, Póta duó is versenyben van az Eb-n, a kettős szombaton 17:15 órától a fináléba kerülésért lép asztalhoz a Ruta Paskauskiene, Okszana Fagyejeva litván, orosz párossal szemben.

Eredmények:
női egyes, nyolcaddöntő:
Póta Georgina-Wu Jiaduo (német) 4-3 (-7, -7, 10, -6, 7, 10, 10) 
korábban:
női páros, nyolcaddöntő:
Tóth, Póta-Iulia Necula, Cristina Hirici (román) 3-0 (9, 9, 6)
női páros, negyeddöntő:
Tóth, Póta-Iveta Vacenovska, Renata Strbikova (cseh) 4-3 (-7, -9, 3, -13, 9, 9, 11) 
női egyes, 3. forduló:
Póta-Li Qiangbing (osztrák) 4-1 (12, 7, -5, 7, 8)
Anna Tyihomirova (orosz)-Tóth 4-1 (15, 3, -7, 3, 5)