Debrecen hőlégballon-vb-t rendez

2010.09.23. 12:00
A 2005-ös Eb után október elején világbajnokságot rendez a város, 33 ország 123 sportolója vesz részt.

A 2005-ös Európa-bajnokság után idén október 2-10. között a Debrecenben rendezik meg a világ hőlégballonosainak csúcstalálkozóját. Rekordszámú nevezés érkezett a világbajnokságra, hiszen 33 nemzetet 123 versenyző képvisel.

Öt kontinensről érkeznek a versenyzők és csapataik, valamint a verseny lebonyolítását irányító és felügyelő szakemberek. A legtöbben Franciaországból érkeznek, többek között a legutóbbi VB-győztes Francois Messines. Szerbia most indít először ballonost világbajnokságon. Magyarország három versenyzővel és számos fieszta ballonossal képviseli magát a mezőnyben.

A verseny központja Debrecen két csarnokában lesz: a Főnixben a versenyigazgatóság székhelyeként, míg a Hódos Imre Rendezvénycsarnok a logisztikai bázisként szolgálja az eseményt. A versenyközpontban komoly számítástechnikai rendszer, időjárás elemző műszerek biztosítják a világszínvonalú verseny műszaki hátterét.

A két csarnok mögött található parkolóban a versenyzők ballonjai és szállító járművei foglalják el a területet. A rendezvény megszervezésének egyik legkényesebb pontja a közlekedés, hiszen a közel 130 fős konvojt irányítani a debreceni forgalomban naponta több alkalommal nem lesz egyszerű feladat.

A világbajnokság repülései reggel 7 óra, és délután 17 óra között lesznek, melyek során számos feladatot teljesítenek a versenyzők. Kaphatnak berepülési és továbbrepülési feladatokat, célfeladatokat, de akár olyat is, hogy 1000 méterrel a Református Nagytemplom felett érjenek célba. Mint a korábbi ballonos versenyeken megszokhattuk már, most is lesz – jó idő esetén – éjszakai ballon-kivilágítás a debreceni Kossuth téren.

A világbajnoksághoz kapcsolódóan a szervezők várják azokat a pályaműveket, melyek a debreceni hőlégballon VB ideje alatt születnek: lehet rajzolni, festeni, fényképet beküldeni, vagy videós kisfilmet készíteni. A pályaműveket a Fórum Debrecen információs pultjánál lehet az üzletközpont nyitva tartási ideje alatt leadni.

A beérkezett műveket értékelik, a legjobbak ajándékcsomagokkal gazdagodhatnak, míg a zsűri által kiválasztottak egy hőlégballonnal felemelkedve ismerkedhetnek meg a debreceni légtérrel.