300 kilométeres ultramaraton az Alpokban

2010.09.26. 12:34 Módosítva: 2010.09.26. 12:34
A Tor des Géants elnevezésű verseny Olaszországból indult, a versenyzők majdnem végig kétezer méter fölött futottak, az összes négyezer méter feletti csúcsot érintették. Az első befutó egy testvérpár, utolsóként egy 54 éves síoktató ért célba. Majdnem a mezőny fele feladta.


A világ leghosszabb, legnehezebb és legmagasabb futóversenyeként vezették fel az olasz Alpokban megrendezett ultramaratont, ahol háromszázharminc kilométer volt a táv, a résztvevők pedig majdnem végig kétezer méter felett futottak.

A Tor des Géants elnevezésű versenyen 310-en indultak, 179-en értek célba. Az útvonal az Alpok összes négyezer méter feletti csúcsát érintette. A távot 150 óra alatt kellett teljesíteni, az első helyezett a 38 éves olasz Ulrich Gross lett, utolsóként egy 54 éves síoktató futott be.

A verseny szeptember 12-én délben az olaszországi, de francia ajkú Valle d'Aosta tartományból, Courmayeurból indult és ugyanitt volt a cél is. A résztvevők végigfutottak a fehér Mont Blanc-on, a rózsaszínben csillogó Monte Rosán, a Cervinón és a Gran Paradisón.

17 országból 346-an jelentkeztek, a versenyen végül nem indult mindenki. Legtöbben olaszok neveztek be, 168-an, közöttük 12 nő is, és olasz a legfiatalabb résztvevő, a 21 éves Marco Forabosco. Az idősebbek csoportját a szintén olasz, 72 éves Vittorio Girodo vezeti.

A verseny útvonalát Pietro Trabucchi pszichológus, a veronai egyetem mozgástudományi tanszékének tanára rajzolta meg, és ki is próbálta tavaly szeptemberben két orvoskollégával. "Kétségeink voltak, hogy egyáltalán teljesíthető-e egy ilyen verseny, és milyen reakciókat válthat ki. Végigszenvedtük mi is, azt azonban sose gondoltuk volna, hogy több mint háromszázan jelentkeznek rá" - mondta.

A helyi ösvényeken zajló verseny résztvevői hátizsákban vitték magukkal az élelmiszert. Folyamatos orvosi ellenőrzés alatt álltak, 43 állomáson auldtak, cipőt cserélhettek. "Egy ilyen versenyhez nem elegendő a fizikai felkészültség. Ennél is többet számít a motiváció és a pszichológiai erő. A fáradtság, a hideg, az emelkedők, az oxigénhiány kiszámíthatatlan nehézségeket teremthet"- mondta Trabucchi.