Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A MOB segíti a halhatatlansághoz Kotsisnét

2010.09.28. 10:52
A röplabda Hírességek Csarnokába választott edzőt az olimpiai bizottság utaztatja az Egyesült Államokba.

A Magyar Olimpiai Bizottság segítségével Kotsis Attiláné, a magyar röplabdázás legendás alakja részt vehet azon az ünnepségen, amelyen a sportági Hírességek Csarnokába iktatják be.

A 82 éves edzőt még májusban, a Magyar Röplabda Szövetség kezdeményezésére választották be a Volleyball Hall of Fame-be, sokáig úgy tűnt, anyagi gondok miatt a nem utazhat az egyesült államokbeli Holyoke-ban október 21-22-én sorra kerülő ünnepségre, de a MOB segítséget nyújtott.

Kotsis Attilánét három egyetemre is meghívták a tengerentúlon, tartson bemutatóedzéseket és előadásokat. Beválasztásának indoklásában szerepel, hogy ő volt a világon a női röplabda-edzősködés úttörője. Az első női edző, aki több olimpiára vezette ki, majd ott irányította válogatottját, és az egyetlen női edző, aki ezt háromszor (1972 München, 1976 Montreal, 1980 Moszkva) is megtette. Rajta kívül olimpián a mai napig csak egy női edző irányított csapatot: a kínai Jenny Lang Ping (szintén tagja a Hírességek Csarnokának) 1996-ban, Atlantában a kínai, 2008-ban, Pekingben pedig az amerikai együttest vezette.

Magyarországról korábban Holvay Endrét választották be a Hall of Fame-be, amelynek 17 országból összesen 100 tagja van.