A rossz idő miatt visszafordult a magyar Sisapangma-expedíció

2010.09.30. 15:54

Nem sikerült feljutnia a Sisapangmára Klein Dávidnak és Ács Zoltánnak: a csapat az időjárás-előrejelzések és a fennálló körülmények fényében úgy döntött, hogy nem kísérel meg újabb csúcstámadást.

Mivel továbbra is erős szél volt várható, a hegymászók nem várták meg a jakokat, hanem lóval szállíttatták le felszerelésüket. Szerdán a csapat már elérte az 5011 méteren fekvő kínai tábort, ahonnan terepjárókkal indultak tovább a nepáli határ felé.

Az expedíció befejezése mellett szólt az a tény is, hogy Ács Zoltánnak ráhúzódott a tüdejére a köhögés, ezért antibiotikumot szed. Klein Dávid elmondása szerint a "Sisapangmán csak az oroszok maradnak egy utolsó, elkeseredett kísérletre."

A kétfős csapat augusztus 29-én indult el Budapestről. Céljuk a Mount Everest (Csomolungma) szomszédságában lévő, 8013 méter magas Sisapangma volt, amelyet oxigénpalack használata nélkül akartak elérni. Mindkét hegymászó többször járt már magashegyi expedíciókon, és több 8000 méter feletti csúccsal büszkélkedhet. Ács Zoltán 8700 (2002), Klein Dávid pedig 8650 (2007) méterig mászott a Mount Everesten oxigénpalack használata nélkül.

A csapat szeptember 24-én felköltözött a 5836 méteren fekvő depó táborba, az erős szél miatt azonban 26-án este vissza is tért az alaptáborba, megszakítva a szombaton megkezdett csúcstámadást. A hegymászók úgy tervezték, hogy kétnapos pihenő után kedden ismét felmennek a depó táborba, és ha az időjárás is engedi, újra megkezdik a csúcstámadást.

Az előrejelzés és a körülmények alapján azonban úgy döntöttek, hogy hazatérnek.