Cso-Oju: elmarad a csúcstámadás

2010.10.01. 15:03

A rendkívül rossz körülmények miatt a magyar csapat nem kockáztat, így elmarad a Tibet és Nepál határán álló, 8201 méter magas Cso-Oju-hegycsúcs meghódítása. Biztossá vált, hogy a magyar expedíció tagjai a tervezettnél korábban hazatérnek - közölte Vincze Szabolcs, az expedíció sajtófőnöke. Mécs László már október 6-án elhagyja Katmandut és 7-én Budapestre érkezik. A csapat többi tagja október 11-én száll repülőre, és másnap érkezik meg Ferihegyre.

Kollár Lajos, az expedíció vezetője pénteken reggel telefonon elmondta, hogy a magyar csapatból mindenki jól van. Erőss Zsolt már 7000 méter felett jár, de tekintettel a hegyen uralkodó mostoha körülményekre, túl nagy lenne a kockázata a csúcstámadásnak. Ezért a mászók összepakolják a magyashegyi táborokat és levonulnak az alaptáborba. "A sors furcsa fintora, hogy éppen a legnehezebb - K2, 2005 - és a legkönnyebb nyolcezres - Cso-Oju, 2010 - állított elénk áthághatatlan akadályokat, de el kell fogadni, ez van, lesz legközelebb is" - mondta Kollár, aki szombatra ígért újabb tájékoztatást.

A szeptember 28-i alaptábori konferencia szerint a Cso-Oju ebben az őszi szezonban nem mászható. Már egy kínai és egy serpacsapatot is elvitt a deszkalavina, de halálos áldozatok szerencsére nincsenek. A veszélyek ellenére pár expedíció még próbálkozik.