Lady Diana a Nemzetközösségi Játékokon

2010.10.05. 15:55
A sok bogár és a kevés néző miatt bosszankodhatnak az Újdelhiben zajló Nemzetközösségi Játékok résztvevői és a szervezők. Az első, hétfői versenynapon gondot jelentett még a közlekedés és az étkeztetés is.

Az október 14-ig tartó Nemzetközösségi Játékokra összesen 1,5 millió jegyet bocsátottak ki, és eddig 600 ezret adtak el. A nyitónapon viszont szinte üresek voltak lelátók, a székeket iskolásokkal, szegényekkel töltik majd fel, ők ingyen mehetnek be a versenyekre.

A vasárnapi megnyitón a közönség által kifütyült főszervező, Suresh Kalmadi kiemelte: az első napi problémákat a lehető leggyorsabban kijavítják, a közlekedési fennakadások pedig a biztonsági intézkedések miatt alakultak ki. Arra nem tudott válaszolni, mitől kapott gyomorrontást két ausztrál úszó.

Kalmadi bocsánat is kért, ugyanis véletlenül azt mondta, hogy az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő is jelen volt a vasárnapi megnyitón. Valójában volt férje, Károly herceg jelent meg az ünnepségen.

A versenyzőket és a szurkolókat nagyon zavarja a rovarinvázió, ráadásul a szervezők orrfacsaróan büdös szerrel próbálták irtani a bogarakat. Az egyik úszószámot elhalasztották, mert a medencéből előbb ki kellett halászni a bogártetemeket.

Az ökölvívóknál megjavult a mérleg, így akik hétfőn emiatt nem tudtak bemérlegelni súlycsoportjukba, kedden megtehették.

A hazai súlyemelők eddig nem szereztek aranyérmet, pedig komolyan bíztak benne. Harnam Singh vezetőedző jelezte: a kormány nem tudta időben szállítani a szükséges táplálék-kiegészítőket, ezért a versenyzők elmaradtak a remélt teljesítménytől.

Az indiai Súlyemelő Szövetség kölcsönből szerepeltetheti versenyzőit a Nemzetközösségi Játékokon, mivel az elmúlt időszakban hatan is fennakadtak a doppingvizsgálaton. Emiatt a szervezet 500 ezer dolláros bírságot kapott, de nem volt elég pénze, hogy ezt kifizesse.

A 71 ország közel 6000 versenyzőjét felvonultató sporteseményt korábban is botrányok övezték. Merényletektől, terrorfenyegetéstől, a sportolói falut koszfészekként leíró jelentésektől, az építkezések elmaradásáról, 26 sérültet hozó gyalogoshíd-leszakadástól, s a negatív jelenségeket kísérő visszalépésektől volt hangos a játékok előtti hét.