Most kell röhögni: szavaz a szakma

2010.10.05. 11:57

A magyar futball régóta ismert komikus hajlamáról, önmagában nem vicces díjakat kaptak vicces szereplők. Az egész hazai futballnak tükröt mutat a lista.

A Hivatásos Labdarúgók Szakszervezete (HLASZ) megválasztotta az elmúlt évtized legjobb magyar labdarúgóit. 814 játékos névtelenül szavazott, az első három helyezett a különböző kategóriákban roppant tanulságos.

Nevekkel képet kaphatnánk akár még az önértékelésről is, az MLSZ helyében már rég kitölttettem volna egy olyan kérdőívet, ha Zidane a tízes, akkot te hányast érdemelsz. Illetve olyan kérdőívet is, ha Lipcsei, Tököli a tízes, akkor te hányast érdemelsz. Izgalmas teszt lenne, nem késő megcsinálni, különösen egy ilyen szavazás után.

A hazai bajnokság színvonaláról mindent elmond, hogy az UEFA ranglistáján az elmúlt évek nemzetközi klubmérkőzései miatt Európában a 36. helyen állunk. Ezért a hazai bajnokságban - különösen a nem kupacsapatokban - játszók minimum hendikeppel kellene, hogy induljanak minden ilyen, még oly' szubjektív értékelésben is.

Ehelyett mi történt? A csatároknál második lett Tököli Attila, akinek több értékelhetetlen szezonja volt külföldön, két év alatt négy Bundesliga meccse volt. 22 válogatott meccsén három gólt szerzett, pedig akkor volt a topon. Élete sprintjét akkor vágta ki, amikor még fradistaként Kassai spori után szaladt, mert vélt vagy valós sérelem érte.

Dzsudzsák Balázs az évtized elején még általános iskolás volt, már három PSV-szezonnal a dobogó harmadik helyére került., 29 meccsén 2 gólt lőtt a válogatottban.

Tehetsége vitathatatlan, csak a szegénységet jelzi, ilyen fiatalon elérhette ezt a címet.

Juhász sem idős, 27 évesen kapta meg a legjobbnak járó díjat. Igaz, ő legalább egyik napról a másikra fel tudta venni nemcsak a belga, hanem a BL-tempót is. Ahogy bekerült a mély vízbe, Drogbát kellett fognia, nem a már említett Tökölit.

Juhász mellett Dárdai is abszolút rászolgált az elismerésre, mert ő, más magyarral ellentétben, ha kiszorult, visszaszerezte a helyét. Lipcsei, a második mondta egyszer, ha ő és Vincze Ottó nem a könnyebb ellenállás felé mennek, amikor külföldön vannak, ha olyan a mentalitásuk, mint Dárdaié, többre vihették volna.

A 814 szavazóból sokat nem zavart ez a nyilatkozat, ők Lipcseinek két viszonylag jó év után odaadták a második helyet, devalválva ezzel a díjat. Senkit sem zavart, hogy Lipcsei riasztóan kevés futással is bent tudott maradni a három szezonon át másodosztályú Fradiban. Még ennél is szomorúbb, hogy a valaha volt legjobb 50 magyar labdarúgó közé is beszavazták őt újságírók, futballvezetők, szakértők.

A slusszpoén: volt időszak, amikor Kuttor Attilára szurkolói is öngólkirályként tekintettek, ő az évtized második legjobbja.

A legjobbak

A 21. század első évtizedének legjobb magyar játékosa: 1. Juhász Roland, 2. Gera Zoltán, 3. Király Gábor

Az évtized kapusa: 1. Király Gábor

Az évtized védője: 1. Juhász Roland, 2. Kuttor Attila, 3. Bodnár László

Az évtized középpályása: 1. Dárdai Pál, 2. Lipcsei Péter, 3. Sándor Tamás, 4. Hajnal Tamás

Az évtized csatára: 1. Gera Zoltán, 2. Tököli Attila, 3. Dzsudzsák Balázs