Az első 10 mp alatti fehér az év atlétája

2010.10.06. 10:07
Christophe Lemaitre 20 évesen jobbat tud, mint Usain Bolt ennyi idősen, előtte csak színes bőrűek jutottak a 10 másodperces határ alá. Az év atlétájának választották a franciát, de szakértők szerint sosem lesz Bolték igazi vetélytársa.

A leggyorsabb fehér sprinter, Christophe Lemaitre legalább akkora tehetség, mint Usain Bolt, 2010 legjobb férfi atlétájának választották.

A francia futókirály még csak 20 éves, de máris rekordok fűződnek a nevéhez, ő az első és eddig egyetlen nem színes bőrű sportoló, aki 10 másodpercen belül futotta a 100 métert.

Július 9-én, Valence-ban ért el 9.98-at, majd augusztusban a Grand Prix-n egy századmásodpercet faragott legjobbján.

A nagy eredmény már juniorként benne volt, a 2009-es újvidéki junior- Eb-n 10.04-et futott, ezzel a korosztályos rekordot is megdöntötte.

Lemaitre 200 méteren is a legjobbak közé tartozik, 2008-ban junior világbajnoki címet szerzett, idén francia rekordot elérve 20.16-ot futott hosszabbik távján.

Az augusztusi barcelonai Európa-bajnokságon eredményeivel a legnagyobbak közé lépett: három aranyat nyert, 100 és 200 méteren, a 4X100 méteres váltóban. Előtte egyetlen atlétának sem sikerült a triplázás Eb-n.

Lemaitre álomrekordjával azonnal a francia média sztárja lett, néhány napig még a Tour de France-nál is népszerűbb volt. A felhajtást azonban nem szereti, ezért az amerikai egyetemek és a francia profi atlétikai klubok hívását visszautasította, maradt kisvárosában, Aix-les-Bains-ben.

Tehetsége ellenére atlétizálni viszonylag későn, 15 évesen kezdett, sohasem gondolt arra, hogy sprinter lesz. Sokkal szívesebben játszott volna az Olympique Marseille focicsapatában, futótehetsége viszont hamar megmutatkozott, egy év edzés után már 10.96-ot tudott százon.

Fejlődése azóta is töretlen, minden évben javít egy-két tizedet legjobb eredményein.

Lemaitre fizikumával is elüt az izomköteg sprinterektől, magas, vékony alakra szinte eltűnik közöttük. A hiányzó izmokat technikájával pótolja, hosszú lépéseivel és agresszív stílusával versenyben tud maradni a legjobbakkal.

A korábbi brit Európa-bajnok Darren Campbell szerint még van hova fejlődnie, ő úgy látja, a rajt után rosszul gyorsul és rossz a testtartása.

"Azt hiszem, képes lehet 9.9-en belül is futni, ha kijavítja ezeket az apró hibákat, és vajon miért ne tudná?” - mondta Campbell.

Bár Usain Bolt és Tyson Gay sem volt ilyen gyors 20 évesen, szakértők szerint Lemaitre nem lesz igazi vetélytársuk.