Megvárják, amíg amputálni kell?

2010.10.07. 15:41

Eltörte a newcastle-i Hatem Ben Arfa lábát vasárnap a ManCity-középpályás Nigel De Jong, a csatár legalább márciusig kidőlt a kettős csonttörés miatt, a támadó sárgát sem kapott, utólag sem tiltják el.

Szombaton csak a csoda és szerencsésebb testhelyzete mentette meg a wiganes Jordi Gomezt, amikor a wolverhamptonos Karl Henry brutálisan elgázolta . Az angolt kiállították, az alap hárommeccses eltiltást kapta, a csatár a második félidőben gólt lőtt.

Most nem úszta meg Henry, de néhány hete, amikor hátulról becsúszva eltörte Bobby Zamora bokáját, igen, mondván, előtte a labdát rúgta el. A támadó örülhet, ha még játszhat idén, biztos angol válogatott lett volna ősszel, ezt is bukja.

Szintén szeptemberben törte el a MU-s Antonio Valencia bokáját a Rangers-hátvéd Kirk Broadfoot BL-meccsen, miután becsúszva szerelte, és testével ráesett a lábszárára. A szélső kidőlt a szezonra, ellenfele folytathatta a meccset.

Még az előző idényben, február végén Ryan Shawcross intézte el az Arsenal-tinédzser Aaron Ramseyt, aki még mindig lábadozik töréseiből. (Shawcrosst megviselte, amit tett, nem a piros laptól, az okozott sérüléstől omlott össze. A felsoroltak közül még Broadfootot hatotta meg, hogy talán karriert tett tönkre, a többieket nem.)

Áprilisban az FA-kupában a Chelsea-Aston Villa-meccsen John Terry csúszott rá a még villás James Milnerre, érthetetlen, hogy a középpályás még folytatni is tudta. Terry sárgát kapott.

Az összes eset Angliában történt, csak egy nemzetközi meccsen, az is angol-skót összecsapáson. (A bíró portugál volt, a tavaszi Inter-Barca BL-rangadó után annyit kritizált Benquerenca.)

A legsúlyosabb büntetés piros lap és három meccs eltiltás, de többször semmi vagy súlytalan sárga lap.

"Addig kellene eltiltani őket, míg a másik újra nem játszhat" - vallja Ian Wright exarsenalos angol válogatott gólkirály.

Ilyesmi Angliában fel sem merül, pedig biztosan az ottani rendszerben, filozófiában és szokásokban a hiba. Nem véletlen, hogy Spanyolországból és Olaszországból nem jönnek hetente képek kifordult bokákról, eltorzult arcú futballistákról - ott is előfordul persze néha, csak nem féléves kihagyással. A lapstatisztikák mindennél többet mondanak:

2008-2009-es szezon

PL  - 1170 sárga, 62 piros lap
La Liga - 2053 sárga, 151 piros
Serie A - 1711 sárga, 123 piros.

Csak hogy ne mondhassa senki, a példa kirívó, itt a 2009-2010-es évad:

PL - 1228 sárga, 68 piros

La Liga - 1979 sárga, 153 piros

Serie A - 1910 sárga, 116 piros.

A futballban becsúszni lehet, de sérülést okozni nem. Ahogy Wright is írja a The Sun-on, "attól még, hogy valaki elrúgja a labdát, nem teheti tönkre az ellenfelet". Az angol bíró viszont nem mérlegel, ha elmegy a labda, az sikeres becsúszás, hiába hallatszik mellette csontropogás.

Az angol meccsek a legnépszerűbbek, ott a játékvezetők hagyják a keményebb játékot, ám a sérülésekből egyértelmű, átesnek a ló másik oldalára. Nem csak bennük, az egész brit rendszerben, az évszázadnyi tradícióban is van a hiba, ám első körben ők azok, akik változtathatnának a káros beidegződéseken.

Ben Arfa csapattársa, José Enrique azt mondta, ha Rooneyt intézték volna el, De Jongnak vége Angliában, annyi meccsre meszelik el.

Sajnos valószínűleg még ez sem igaz, Gerrard kidőlésére is ugyanúgy legyintenének. A brit futballvezetőknek szigorítaniuk kell, különben a mészárosok megsemmisítik a legjobbakat is, mi meg remélhetünk, hogy csak hónapokra, nem pedig végleg.