Olimpiát akar a meztelenkedő úszónő

2010.10.16. 09:27
Laure Manaudou nagyon fiatalon nyert olimpiát, majd hamar visszavonult. A botrányos életű francia egy év kihagyás után újra edz, Londonban az aranyéremért úszna.

Laure Manaudou a 2004-es olimpián robbant be az úszóvilágba, 16 évesen három érmet is nyert Athénban - 400 gyorson aranyat, 800 gyorson ezüstöt, 100 háton bronzot -, a francia úszónő ugyanebben az évben a madridi Eb-n három számban nyert. A 2006-os budapesti Európa-bajnokságon 19 évesen négy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert, 400 gyorson világ-, 800-on Európa-rekordot döntött.

000 DV559821

A 2007-es debreceni rövidpályás Európa-bajnokságon már inkább magánéleti problémáival vonta magára a figyelmet, habár négy aranyat itt is begyűjtött. Az uszodában a versenyek közben összeveszett és látványosan szakított olasz barátjával, Luca Marinnal, hozzávágta a jegygyűrűjét volt szerelméhez. A botrány még ugyanezen a napon tovább dagadt, Manaudou-ról meztelen fotók és videófelvételek kerültek az internetre. Az úszónőről úgy tartják, nehéz vele kijönnni, egy időben nemcsak partnereit, hanem edzőit és klubjait is sűrűn cserélte.

A 2008-as pekingi olimpián azonban nem jöttek az eredmények, kedvenc számában, 400 gyorson is csak nyolcadik lett, 200 háton döntőbe sem került. A sikertelenség miatt otthagyta edzőjét, de úgy tűnt, végérvényesen megtört benne valami, és elment a kedve az úszástól.

2009 januárban még csak azt jelentette be, hogy nem indul a világbajnokságon, majd szeptemberben közölte, felhagy az úszással. "Rájöttem, hogy már nem okoz örömöt az úszás. Nem jött vissza a sikeréhségem. Mostanában más dolgok érdekelnek, és nincs már kedvem reggelente úszni menni" - indokolta akkor döntését a 23 éves úszónő. Manaudouról hamarosan kiderült, hogy terhes. 2010 áprilisában született meg a szintén úszó Frederick Bousquet-vel közös gyermekük.

Laure Manaudou  és Frederick Bousquet
Laure Manaudou és Frederick Bousquet

Egyéves kihagyás után azonban Manaudou úgy döntött, visszatér a versenysportba. A felkészülést Roman Barnier-val kezdte, októbertől a férjével együtt az Egyesült Államokban, az Auburn University csapatában edzenek. Manaudou reméli, a 2012-es olimpián ismét döntőben úszhat. A 2004-es olimpiára felkészítő edzője, Philippe Lucas hisz egykori tanítványában: “Ha mindent jól csinál, 2012 áprilisára már kész lesz.”

Ha sikerül formába lendülnie, már a júliusi, sanghaji vb-n is versenyezhet, ehhez azonban a márciusi francia bajnokságon kell megúsznia a kvalifikációs szintidőket. Ennyi kihagyás után nem lesz könnyű.