Czene: A sport új uniós területként kapjon kiemelt figyelmet

2010.10.21. 16:09

Magyarország szeretné, hogy új uniós területként kiemelt figyelmet kapjon a sport, és bekerüljön a 2014-gyel kezdődő új közösségi költségvetési időszak előirányzatai közé - mondta Czene Attila sportért felelős államtitkár szerdán Antwerpenben, az Európai Unió informális sportminiszteri értekezletén.

A terület jelenleg, a Lisszaboni Szerződés ratifikálása óta, az EU működéséről szóló szerződés 165-ös cikkelyében, a koordináló, kiegészítő és támogató tevékenységek csoportjába tartozik, az egészség, a kultúra és az ifjúság kérdéskörével együtt.

Az államtitkárság csütörtöki közleménye szerint a kétnapos, informális sportminiszteri tanácskozáson a közösségi szinten megvalósítható feladatokról és cselekvési irányokról volt szó. Számos tagállam, köztük Magyarország szeretné, ha létrejönne a Sport Keretprogram, amely pályázati rendszerben nyújtana finanszírozási lehetőséget a sport területén működő szervezeteknek.

„Az Unióban keretprogramok elindítását minden esetben igen részletes, akár évekig tartó politikai és szakmai tervezés és egyeztetés előzi meg. A Sportprogram megvalósulását segítő előkészítő fázis akkor veheti kezdetét, ha az Európai Bizottság a jövőbeni cselekvési irányokat meghatározó Közleményét nyilvánosságra hozta. E dokumentumról a tagállamok kormányai közös állásfoglalást fogadnak majd el. Az ehhez kapcsolódó egyeztetések levezetése a soros magyar elnökség kiemelt feladata lesz” - áll a közleményben.