Elhagyták szponzorai az átoperált golfozót

2010.10.25. 22:17
Nem engedik női versenyeken indulni a férfiből nővé operált Lana Lawlesst, aki szerint ez diszkrimináció, hiszen semmilyen előnye nincs a nőnek született játékosokkal szemben.

Az öt éve nemváltó műtéteken átesett 57 éves Lawless már indult női golfversenyeken, 2008-ban 254 yardos ütésével megnyert egy long-drive bajnokságot (ebben a szakágban minél messzebb kell ütni).

Más versenyeken nem indulhatott, mert az LPGA, a nők golfszövetsége átírta szabálykönyvét, a versenyeken így már csak a nőnek születettek indulhatnak. Lawless szerint ez a szabálymódosítás ellene irányult, alapvető jogait sérti, ezért pereli az LPGA-t, állítja, egyértelműen nemi diszkriminációról van szó: “Az anyakönyvi kivonatomban az áll, hogy nő, és nem az, hogy nőies” - érvelt jogaiért.

California állam hivatalosan is nőnek ismeri el Lawlesst, aki maga is azt vallja, hogy jogilag és fizikálisan is nő, így nincs előnye versenytársaival szemben. "Már nem vagyok olyan erőállapotban, mint régen. A tesztoszteronszintem már alacsonyabb is, mint a született nőknek. “

Az eltiltás Lawlessnek nemcsak jogi kérdés: nem indulhat a legnagyobb tornákon, a szponzora kihátrált mögüle, a pénzdíjakkal sem számolhat. Versenyezni akar, erre Európában vagy az amatőr bajnokságban lenne lehetősége.

A legtöbb sportszervezet engedi az eseményein indulni a nemet váltó sportolókat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2004-es szabálya alapján a transzneműek akkor nevezhetnek, ha igazolják, hogy átalakító műtétük után legalább két évig hormonkezelést kaptak.

Hasonló, a sportvilágot felforgató esete a dél-afrikai futónőnek, Caster Semenyának volt. Az erőteljes férfias vonásokat mutató, 800 méteren világbajnok Semenyát nemiségvizsgálatra kötelezték, sokan azzal gyanúsították, hogy hermafrodita. Ezt hivatalosan nem erősítették meg, Semenya továbbra is a nők között indulhat.

Lawless Renée Richards teniszezőnő esetére is hivatkozhat. Richards férfiként született, úgy is versenyzett. A 1976-os US Openen - már a nemváltó műtétek után - nőként szeretett volna indulni, megtagadták tőle. Richards beperelte a rendezőket, és nyert, a következő évben már a nők között játszott, és még szexvizsgálatra sem kötelezték.