Berki: 20 év munka volt a gyakorlatomban

2010.10.26. 17:12
25 évesen érett meg a világbajnoki aranyra a tornász Berki Krisztián. Lólengésben ő képviseli az állandóságot, évek óta a legjobbak közt van, még ha az olimpia ki is maradt az életéből. Anyagi helyzete rendeződött, cél a 2012-es londoni arany.

Borkai Zsolt 1987-ben szerzett aranyérme után 23 évet kellett arra várni, hogy ismét magyar tornász legyen a világ legjobbja lólengésben. Magyar Zoltán, a szer korábbi világklasszisa rögtön meg is látta a párhuzamot, hiszen Borkai után Berki Krisztián is a hollandiai Rotterdamban lett első. (Borkai olimpiai bajnok is lett utána.)

Berki négyszeres Európa-bajnok, kétszeres vb-második, ez a legnagyobb sikere.

„Remélem, hogy ez az áttörés nemcsak a saját helyzetemet, hanem az egész tornasport megbecsülését is pozitív irányba tereli, lesznek szponzoraink, és meglátják sportágunk értékeit. Ez az arany fordulópontja a karrieremnek, most éreztem azt, hogy minden összeállt” - kezdte Berki, aki még most sem tudta felfogni, mekkora sikert ért el.

„Saját bőrömön tapasztaltam, hogy külföldön jobban elismerik azt, amit elértem korábban, mint itthon. A reptéren is például egy holland család átkiabált nekem Amszterdamban, ismeretlenül gratuláltak, és tudatták, nagyon szép volt a gyakorlatom. Most itthon sem panaszkodhatok, folyamatosan nyilatkozom, és ilyen reptéri ünneplésre, fogadtatásra vágyik valamennyi sportoló. Hihetetlen és megható volt a szeretet, nagyon hálás vagyok érte” – jelentette ki.

Úgy véli, végigment a szükséges lépcsőkön, mire elérhetett a csúcsra. Az elmúlt éveket az érés időszakaként jellemezte, erőt merített minden versenyből, még ha nem is tudott nyerni. Mentálisan, fizikailag most érett meg az aranyra.

„Ott voltak a kínaiak a vb-n, de nem mutattak be olyan gyakorlatokat, amelyekkel érdemben bele tudtak volna szólni a végső versenybe. Talán megöregedtek. Louis Smith, aki most második lett és az ausztrál Sellathurai lehet hosszú távon az, akik velem együtt meghatározzák majd a szer jövőjét. Most még nem szabad, hogy a gondolataimat túlzottan az olimpia kösse le, mert jövőre Tokióban kvalifikációs vb lesz. Hárman juthatunk ki a vb-ről Londonba, de most már a klasszikus szerspecialistáknak nehezebb a helyzetük, nekem is ugrásban és nyújtón is olyan gyakorlatot kell bemutatnom, amelyekkel versenyben maradhatok. Sem nyújtón, sem ugrásban nem szorongatom majd a szer legjobbjait, de a nyolcvanöt százalékos szabálynak eleget tehetek. Ennek lényege: olyan erős gyakorlatot kell bemutassak, amivel a versenytársak pontátlagának 85 százalékát teljesíthetem. Már idén is készültem nyújtóra valamint ugrásra, a céltudatosságomat talán jól jelzi ez a tény” – jelentette ki.

TRDV851449

Berki 2007-es vb-ezüstérme kevés volt ahhoz, hogy a pekingi olimpián tornázhasson, a szabad kártyát egy jemeni kapta, neki pedig éremesélyesként maradt a tévé, úgy figyelhette azokat a társait, akik tartottak tőle.

A 25 éves Berkinek a jelenlegi, aranyérmet hozó gyakorlata a kedvence lett, három éve már csinálta, most újra előszedte. Nem ez a legerősebb gyakorlata – tavaly anyagerősebbet mutatott be -, de mivel ezt bármikor, álmából felkeltve is hibátlanul végre tudja hajtani, nem akart kockáztatni.

„Elő fogom venni az erősebbet szükség esetén, évről évre fejlődni kell ugyanis. Kívülről egyszerűnek tűnhet a mi sportágunk, csak felmegyünk a lóra, körözünk, ollózunk, de ezt szépen és stílusosan kell bemutatni. Ebben a gyakorlatban húsz év munkája van benne. Húsz éve vagyok ugyanis a sportágban.”

Berki még nem volt ötéves, amikor megismerkedett a torna alapjaival, egy szerencsés véletlen hozta úgy, hogy tornász lesz.

„Hiperaktív gyerek voltam, amikor a zuglói társasházunk udvarán sem bírtam az energiámmal, folyamatosan hánytam cigánykerekeket, bohóckodtam. Ott figyelt fel rám a KSI egyik edzője, és ő irányított a torna felé. Meg akarta nézni, mi lehet a srácból. Hát ez lett, most már aranyérmes, és remélem, nem most vagyok a maximumon, még az olimpiai arany hiányzik.”

Berkinek korábbi sikerei ellenére még arra sem telt, hogy rendes felszerelése legyen, nadrágját rendszeresen édesanyja fércelte, újra nem tellett.

„Most jobb a helyzet, a Hummeltől kaptam egy teljes garnitúrát, már nem kell szégyenkeznem a ruhám miatt. Mi több, még utcai viseletet is adott a cég. Kókán élő szüleimet is tudom támogatni, nem kell ingáznom, Káposztásmegyeren kaptam egy lakást.”

A világbajnok nem pihen, két hét múlva már Eszéken áll rajthoz, lazításra majd decemberben jut ideje.