Kamuti: Borkai lehet a befutó a MOB élére

2010.10.27. 14:34
Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének tagja, a szervezet korábbi főtitkára Borkai Zsolt olimpiai bajnokot, Győr polgármesterét várja befutóként a MOB november 20-i elnökválasztására.
borkai zsolt

A Digisport "Reggeli Start" című műsorában Kamuti többek között arról beszélt, hogy osztja Molnár Zoltán elnöki jogkörrel felruházott főtitkár véleményét, melyet a múlt héten fogalmazott meg ugyanebben a műsorban, és szerinte sem lesz nagy verseny a MOB elnökválasztó közgyűlésén.

A döntésig ugyanis megszületnek azok a háttérmegállapodások, amelyek alapján erős és konszenzusos vezetőt választhatnak. A műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Borkai Zsolt lehet-e a befutó, igennel felelt.

"Hivatalosan ugyan még talán nem lehet kijelenteni, de azt hiszem, egyszemélyes jelentkezés lesz" - mondta, hozzátéve, hogy az előzetes sportpolitikai tárgyalások alapján várhatóan konszenzusos helyzet alakul majd ki. Reményei szerint nem lesz megosztó a közgyűlés, melyen "ki erre, ki arra húz", és bár még akár ott a választás színhelyén is jelentkezhet jelölt, erre nem lát semmi esélyt.

Az ökölvívó olimpiai bajnok, Kovács István már korábban jelezte, hogy ő alkalmas lenne a pozícióra, de visszalép akkor, ha más olimpiai bajnoktársa is indul, mert nem szeretne megosztottságot.

Kamuti hozzátette, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök, korábbi MOB-elnök magasra tette a mércét, aminek nem lesz könnyű megfelelni. A legfontosabb feladatok között megemlítette, a hagyományoknak megfelelően kell szerepelni az olimpián, és bár másfél év alatt e tekintetben nem lehet sokat tenni, a magyar sport struktúráját olyan irányba kell átalakítani, hogy finanszírozható legyen, az iskolai testnevelés hangsúlyosabbá tételével, a létesítményhelyzet javításával, szemléletváltással, sportdiplomáciával meg kell próbálni előrelépni.

Egyelőre nem lehet tudni, Borkai lemond-e valamelyik tisztségéről, vagy a polgármesterség mellett megtartja a parlamenti képviselőséget is.

A szervezet november huszadikán választ új elnököt, jelentkezni tizedikéig lehet, két MOB-tag ajánlása elég.