Nehéz helyzetben a Nemzeti Sportközpontok

2010.10.27. 11:59

Komoly problémákkal kell szembenéznie és megküzdenie az október elsején létrejött Nemzeti Sportközpontoknak, az NSK-nak, melynek miniszteri biztosa, Vígh László elmondta, helyzetük leginkább a 22-es csapdájára emlékeztet. A Nemzeti Utánpótlás-nevelés és Sportszolgáltató Intézetből (NUSI) létrejött NSK 41 sportlétesítményi vagyont kezel, s a legnagyobb gond, hogy ezeknek nagy része régi, rossz állapotú, s fenntartásuk is régies. Vígh László a Nemzeti Sportszövetség és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tatai főtitkári értekezletén tartott előadásában éppen a tatai edzőtábort hozta fel példaként a helyzet érzékeltetésére:

„Ennek a központnak a kihasználtsága 38-40 százalékos, ami egyszerűen elfogadhatatlan - mondta a miniszteri biztos. - Az elmúlt két-három évben semmilyen forrást nem kaptunk fejlesztésekre, így kialakult a 22-es csapdája. Fejleszteni nem tudtunk, a külföldi központok színvonalától ezért folyamatosan leszakadunk, ennek következtében már a hazai szövetségek jelentős része sem hozzánk jön, a bevételeink pedig csökkennek, így még kevesebb pénzünk van. Én bizonyos szempontból meg tudom érteni a szövetségeket, de szakmailag elfogadhatatlannak tartom a helyzetet.”

Vígh László azt mondta, nincs más választásuk, előre kell menekülni, s el kell kezdeni a fejlesztéseket. Megemlített egy rekonstrukciós programot, mellyel az intézmények energia-felhasználásának hatékonyságában komoly javulást lehetne elérni. Kiemelte még, hogy igényspecifikus fejlesztésekre van szükség:

„Tata ezzel kapcsolatban is jó példa, mivel jelenleg úgy áll a dolog, hogy ha a vívók és az öttusázók is itt készülnek egyszerre, akkor mást már nem tudnak fogadni annak ellenére, hogy szálláshely még bőven volna, viszont nincs hol edzeni. Ezért például új létesítményekre van itt szükség, hely pedig van.”

Az NSK szeretne egységes állami sportingatlan-portfóliót kidolgozni. Vígh hangsúlyozta, fontos, hogy egységes vagyonkezelés mellett költséghatékony működést alakítsanak ki, s meg kell szüntetni a vagyon-elaprózódást. Beszélt olyan területről a fővárosban, ahol öt nadrágszíjparcella található egymás mellett, mindegyik állami tulajdonban van, ám más-más cég vagy minisztérium kezelésében áll.