Csörgőlabdázást tanított a szolidaritási nagykövet

2010.10.29. 16:04

Orsós Zsolt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságügyért is felelős államtitkárságának "szolidaritási nagykövete" szeptember közepe óta már több mint tíz iskolában fordult meg. A diákokat a fogyatékkal élők mindennapi gondjaival megismertette, ugyanakkor játékos formában megtapasztalhatják azt is, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük például a világtalanoknak.

Békéscsabai programja során először az iskola egyik osztályában tartott előadást, ahol a sportsikereiről beszélt, majd bemutatott néhány, a fogyatékossággal élők mindennapjait segítő eszközt, például a Braille-írógépet, a beszélő telefont, számítógépet és órát.

A sportoló hozzátette: különösen azért örül, hogy a diákokkal ismertetheti meg a problémát, mert ők még nyitottak, és nem alakult ki körükben olyan attitűd, amely megnehezíti az együttműködést.

Békéscsabán is azt tapasztalta, hogy eleinte tartózkodóak voltak a fiatalok, ám a játékos sportfoglalkozás során feloldódtak.

A békéscsabai belvárosi általános iskola és gimnáziumban Orsós Zsolt vezetésével csörgőlabda-mérkőzést is játszottak a diákok, ahol bekötött szemmel kellett egymással szemben labdát gurítaniuk egy kapuba.

A labda belsejében egy csörgő szerkezet van, amelynek a hangja alapján próbálják a kapusok kivédeni megfogni a guruló labdát. A játékos mozgásélmény során a gyerekek rövid időre maguk is tapasztalhatják, hogy milyen vakon mozogni, és a térben eligazodni.

Zátonyiné Fazekas Erzsébet, az intézmény igazgatója elmondta, hogy az iskola pedagógiai programjában szerepel a toleranciára való nevelés, ráadásul már évek óta rendeznek hasonló sporteseményeket, mint a csörgőlabdázás.