Elvették az emberektől a londoni érmeket

2010.11.09. 19:55
2011-től egyedül a Magyar Olimpiai Bizottság irányítja a hazai versenysportot, az olimpiai felkészülést, Molnár Zoltán MOB-főtitkár szerint januártól nem folyhatnak el a magyar sport tízmilliói. Az új kormány 5,2 milliárdot ad az élsportra, de az elveszített időt nem lehet visszanyerni.
Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Molnár Zoltán szokatlanul kemény szavakat használt a magyar sport problémáival foglalkozó, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) által megrendezett szövetségi főtitkári értekezleten: a MOB januártól nem utazási iroda lesz, hanem irányító szervezet; 2005-től öt éven át nem végezhette teljes körűen a dolgát a bizottság, nem volt jogosultsága rá; januártól a kormány elképzeléseinek megfelelően egycsatornássá, átláthatóvá válik a sportfinanszírozás, így megszűnhet a pénzek elfolyása. A sporttámogatás tíz százaléka nem jutott el a sportolókhoz (Sárközy Tamás professzor tékozló koldusnak nevezte a hazai sportot), a szervezetek felélték, elment benzinre, rezsire. Molnár a pazarlás kifejezést visszautasította, de a hatékonyság növelését a legfontosabbnak nevezte.

„Évekkel ezelőtt is kemény szavakat használtam. Nem vagyok erre büszke, mert én - sokakkal szemben - csak a dolgomat tettem. A magyar sport sokkal többet érdemelt volna, mint amennyit az előző kormányzatoktól kapott. Nem vicceltem akkor sem, amikor arra gondoltam, óriásplakátokra kellene kitenni Gyenesei Istvánt és Nemzeti Sporttanácsbeli társait, ők vették el az emberektől a londoni sikereket."

"Gyenesei és Varga Zoltán miniszterek voltak azok, akik miatt érzékelhető forráshiány volt a sport elmúlt két évében, előbbi elvette az olimpiai felkészülésre megítélt támogatás 48 százalékát, utóbbi pedig – talán gyávaságból - nem adta vissza. Ezt a mostani kormány pótolta. Talán még nem későn, és büszkék lehetünk a magyar olimpiai csapatra két év múlva Londonban. Bár pontosan tudjuk, az elveszített pénzzel ellentétben az elveszített időt, edzésmunkát nem lehet visszanyerni."

A szocialisták büszkék voltak az emelésekre

Molnár és Gyenesei vitája körülbelül két évre tekint vissza, Gyenesei a következőket mondta 2008 végén. "Összességben tehát a válság kirobbanása utáni változathoz képest 24 százalékkal többet kap a sport, de még az eredeti tervhez viszonyítva is 14 százalékos a növekmény.”
2009 végén Mesterházy Attila és Baráth Etele együtt beszéltek arról, hogy 400 millóval több pénz jut az államtól a sportnak. A MOB idén nyáron 700 milliót kapott is, de ezt már az új országgyűlés ítélte meg.

"Az ország önbecsülésének fontos, hogy az olimpiai aranyak örökrangsorában, ahol 9. helyen állunk, megtartsuk helyünket, ne süllyedjünk el.”

Januártól 5,2 milliárd a versenysportra

A politika még februárban házhoz jött, Orbán Viktor miniszterelnökké választása előtt két és fél hónappal kinyilvánította, fontosak az olimpiai sikerek, ezért mindent meg kell tenni, az érthetetlen és átláthatatlan szervezeti struktúrát le kell egyszerűsíteni.

Januártól a MOB legalább 5,2 milliárdot fog szétosztani a versenysportra, a főtitkár felkészült arra, hogy támadások érik majd, hiszen az olimpiai sportágakhoz eddig négy vagy öt szervezeten keresztül jutottak el a pénzek, mostantól viszont kizárólag a MOB folyósítja.

„Nem kell félni tőlünk, higgyék el, van tapasztalatunk, értünk ehhez. Mostantól nem fordulhat elő, hogy féléveket késsenek az állami támogatások, vb-érmes sportolók hitelből utazzanak el versenyezni. Felelős sohasem volt. Mi nem félünk a felelősségtől, keressük a számonkérhetőségünket. A sportorvosok január óta nem kapták meg járandóságukat. Mostantól nem fordulhat elő, hogy azonos sportágakban azonos sikereket elérő versenyzők különböző ösztöndíjakat kapjanak."

"A sportágakat jól ismerő civilek határoznak, szakértelmük, elfogulatlanságuk megkérdőjelezhetetlen. Mostantól olyan sportolók is ösztöndíjat kapnak, akik még nem sikeresek, de azok lehetnek. Az utánpótlás irányításáért is mi felelünk a jövőben. Jelenleg komoly dilemma, még egy ifjúsági olimpiai bajnok esetében is, hogy sportpályafutást válasszon-e, vagy keressen valamilyen jól fizető civil foglalkozást.”

A Forma-1-re fordított évi ötmilliárd forint a sportbüdzsét terheli. „Ecclestone szerint a világ legnagyobb sporteseménye, az olimpia marhaság. Magyarország, mondván az országimázsnak milyen fontos a futam, az emelkedő jogdíjakat rendre kifizeti ennek az embernek. Az nem az országimázs része, hogy a reptérről normálisan el lehessen érni a fővárost? Szégyellem magam, ha a Puskás stadionra tekintek. A város szégyenfoltja már egy évtizede. Biztos, hogy a Forma-1-hoz legtöbbet az országimázsnak? Egy jó reptéri út, vasút, vagy egy megszépült nemzeti stadion nem?”

Tragikus a létesítményhelyzet, haldoklik a sportorvoslás

A MOB egy éve szponzori bevételeiből indította el a Bay Béla-programot, és hatvanmilliót osztott szét hatvan edző közt. A pótolt állami támogatással kiegészülve nyártól évi 120 millió jut az edzőknek, így akarják megakadályozni, hogy a szürkeállomány külföldre távozzon. A havi százezres apanázs az első lépés.

"A létesítményhelyzeten is gyorsan változtatni kellene. Jó érzésű szülő nem viszi a gyerekét sportolni, ha meglát egy lepusztult egy vívó- vagy birkózócsarnokot. Ember nem hiszi el, hogy itt valaha jól működött a sport, sportkultúra volt. A sportegészségügy az ötvenes évek elején világszínvonalú volt, ha olyan lenne, mint akkor, még csak-csak elfogadható lenne a helyzet, de amikor a Sportkórház beindult, jobb állapotban volt, mint jelenleg."

"A pusztulás a leépítések után kézzelfogható, nem lehet szépíteni, világszínvonalon teljesítő sportolók kőkorszaki körülmények közt kellene utolérjék világszínvonalú háttérrel rendelkező riválisaikat. A kajakosoknál a komplett válogatott elhagyta a Sportkórházat, átmentek a SOTE-ra, ott megkaphatják azokat a szolgáltatásokat, amit a másik helyen nem.”

A háztartások még annyit sem költenek a sportra, mint az állam, vagyis 0,2 százalékot. A főtitkár szerint több olyan generáció nőtt fel, amelyiknek nem volt élménye a sportról. "A mindennapos iskolai testnevelés visszaállításával hamarosan visszahozhatjuk ezt a tudatosan kiölt szemléletet. A sportoló gyerekek gyerekeinek is fontos lesz, hogy áldozzanak a mozgásra. Tehát amikor ők szülők lesznek, az arány tíz év vagy húsz év múlva változhat”.

Pénzt csak a MOB oszthat

A magyar sport költségvetéséből huszonkét százalék személyi jellegű kiadás, Molnár erre indulatosan reagált. „Megtévesztő az adat. Lehet, hogy ez magas, magasabb, mint a fejlettebb országoknál, csak nem szabd elfelejteni, ott lényegesen magasabb az egész összeg, ami a sportra megy, emellett jobban is élnek az emberek.”

A 2011-től új struktúra jönne létre, Magyar Olimpiai Sport Szövetség néven alakulna egy ernyőszervezet, ide delegálhatna tagokat a Nemzeti Sport Szövetség (NSSZ) is, amely nem ellenfele lenne a MOB-nak, és nem szólhatna bele az olimpiai sportágak irányításába, mint tette korábban.

A Sportegyesületek Országos Szövetsége ugyan nem köztestület, mégis pénzt oszthatott – körülbelül évi 200 millió forintot -, ezt állítólag az MSZP és a SOSZ jelenlegi elnöke, Mesterházy Attila elnök kérte, így került bele a sporttörvénybe. A szervezetnek érdemi megnyilvánulása a sohasem volt.

„A SOSZ-nak nem feltétlen kell megszűnnie, betagozódhat az ernyőszervezetbe, senkit sem akarunk üldözni. Fontos, hogy pénzosztásra ne legyen jogosult. Akkor semmit sem lépünk előre az átláthatóságban, nem szűnik meg a helyzet, hogy a szövetségek vezetői arra kényszerülnek, hogy itt-ott kilincselnek az érdemi munka helyett.”