2 század miatt vágták meg az edző pénzét

2010.11.10. 11:31
Az olimpiai bajnok kenus Vajda Attila edzője, Vécsi Viktor állami ösztöndíja két év alatt 40 százalékkal csökkent.

Az olimpiai bajnok Vajda Attila a kedvező novemberi idő miatt sokat lehet vízen, három órát edzve napi 23 kilométert kenuzik, majd kondizik, fut. Szegeden lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, de nemcsak ezért kemény az alapozás. Vajda Peking óta csak Európa-bajnokságot tudott nyerni, világbajnokságot idén Poznanban két század miatt nem, az üzbég Menkov legyőzte.

Vécsi Viktor
Vécsi Viktor

Edzője, Vécsi Viktor eredményességi alapon járó ösztöndíja újabb jelentős összeggel csökkent, az olimpia óta pénzének összesen negyven százalékát elveszítette.

„A munkámra koncentrálok, de mikor megkapom az sms-t a banktól, hogy megint megvágtak, nyilván nem olyan szájízzel folytatom. Nem akarok panaszkodni, mert a Démász Szegeden profi körülményeket teremt, de ilyenkor mindig eszembe jut, milyen messze van még London, és milyen messze van már Peking."

"Pedig nem kocsmázunk az olimpiai győzelem óta, nem lettünk gyengébbek, folyamatosan ott van Attila a topon, tavaly Eb-t nyert, idén második volt a vb-n. Sok gondunk volt, nem tűntünk el, nem maradtunk le, nem lettünk puhányok, a pénzügyi visszajelzésem viszont lesújtó. Ennyit talán csak nem esett az értékem. Lehet, hogy már nem értek úgy a szakmához, mint az olimpia előtt? Valami nagyon összezavarodott itt."

"Az ilyen okok vannak megkeseredett edzők Magyarországon, és ahelyett, hogy újabb bajnokok után kutatnának, új módszereken kísérleteznének, azzal foglalkoznak, hogy a megélhetésük színvonalát valahogy biztosítsák” – mondta a Vajda edzéseit tizenötödik éve irányító szakember. Vécsi örül annak, hogy a MOB-hoz kerülnek át az ösztöndíjak,  igazságosabb elosztásban bízik.

Vécsi és Vajda
Vécsi és Vajda

Az edzőt kifejezetten rosszul érintette, hogy másik tanítványa, Horváth Gábor szívkatéterezését épp akkor, áprilisban végezték el, amikor kezdődött a versenyszezon, így a kihagyás után nem juthatott ki a világbajnokságra (Horváth esélyes az olimpiai részvételre, hazai pályán versenyezhet). Vécsi szerint a szövetség szervezetlensége, hogy röviddel a versenyszezon előtt diagnosztizálták a problémát. Nem lát ebben összeesküvést, tudatosságot sem feltételez, de a dilettantizmus gondolatát nem tudja elvetni.