Borkai Zsolt lesz a MOB elnöke

2010.11.10. 16:06 Módosítva: 2010.11.10. 16:21
Az olimpiai bajnok tornász, Győr polgármestere az egyetlen jelölt, Schmitt Pál köztársasági elnök, a MOB eddigi elnöke, Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a MOB alelnöke, valamint az olimpiai bajnokok nevében Dömötör Zoltán is őt ajánlotta. Borkait november 20-án megválasztják.

Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, jelenlegi alelnök az egyetlen jelentkező a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjára. Győr polgármesterének ajánlói Schmitt Pál köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok vívó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a MOB eddigi elnöke, Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a MOB alelnöke, valamint az ötkarikás bajnokok nevében Dömötör Zoltán.

A MOB november 20-i elnökválasztó közgyűlése előtt legkésőbb tíz nappal lehetett jelentkezni írásban. A köztársasági elnökké választott Schmitt Pál augusztus elején mondott le, helyére egyedül Borkai Zsolt jelentkezett.

A jelentkezéshez két MOB-tag ajánlása elég volt, Borkai akkor lesz a MOB elnöke, ha a jövő szombaton megjelent küldöttek több mint fele rá szavaz. A szavazás a jelenlegi erőviszonyok alapján formalitásnak tűnik.

"Megtiszteltetés, hogy sokan kérték, induljak az elnökválasztáson. Jól esik, hogy úgy látják, méltó lehetek erre a posztra. Tisztában vagyok vele, hogy az elnökválasztás előttünk van még, és sportnyelven szólva, a meccset még nem fújták le" - mondta a 45 esztendős Borkai Zsolt.

Hozzátette: ha elnöknek választják, akkor kibővített csapattal - többek között azokkal, akik eddig is rengeteg munkával segítették a MOB-ot - szeretné a vezetni a szervezetet. A megnövekedett munka miatt leköszön majd az Országgyűlés rendészeti és honvédelmi bizottsági tagságáról. A többi tisztségéről - mivel a MOB elnöke társadalmi munkában látja el feladatát - nem kíván lemondani.

Borkai 1988-ban nyerte meg a lólengés olimpiai döntőjét hármas holtversenyben, sérülten versenyzett, ennek ellenére a maximális tíz pontot kapta a pontozóktól.

Schmitt Pál köztársasági elnök és Borkai Zsolt, Győr polgármestere
Schmitt Pál köztársasági elnök és Borkai Zsolt, Győr polgármestere

A korábbi tornász, akit a sportág halhatatlanjai közé is beválasztottak, jelenleg Győr polgármestere, és országgyűlési képviselő is.

Kovács István ökölvívó olimpiai bajnok korábban úgy gondolta, hogy nincs nála alkalmasabb jelölt, de nem szerette volna, ha a tagság megosztottá válik, ezért nem indult. Megkapta viszont a londoni olimpiát előkészítő hazai bizottság vezetését, már járt is az angol fővárosban, élvezi új megbízatását.

Schmitt Pált november huszadikán a MOB tiszteletbeli elnökévé választják, mert öt cikluson keresztül vezette a kiemelten közhasznú testület munkáját.