Elhunyt Polyák Imre, a Nemzet Sportolója

2010.11.15. 17:43

Életének 78. évében hétfőn súlyos betegség után elhunyt Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó, a Nemzet Sportolója, tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottság az MTI-t.

Polyák Imre 1932. április 16-án született Kecskeméten, az Újpesti Dózsa (Budapesti Dózsa) birkózója volt, háromszoros világ-, tizennégyszeres magyar bajnok.

Három egymást követő olimpián, 1952-ben Helsinkiben (húsz évesen), 1956-ban Melbourne-ben, majd 1960-ban Rómában is ezüstérmet szerzett, négy évvel később Tokióban, pehelysúlyban, 62 kilós kötöttfogásban megnyerte az olimpiát; az utolsó mérkőzésén a szovjet Rurua elleni döntetlen elég volt az aranyhoz.

Polyák Imre

Fantasztikus tudásával, kitartásával és akaraterejével nemzedékek példaképévé vált, a sportbarátok a „három nagy P” egyikeként emlegették, Puskás Ferenc és Papp László mellett. Az 1958. évi világbajnokságon telt ház ünnepelte mámorosan az újabb aranyérmét a margitszigeti teniszstadionban.

1958-ban ő volt az első, akit Magyarországon az év sportolójának választottak, a díjat 1962-ben ismét neki ítélték. 1964-ben az év, 2000-ben pedig az Évszázad Birkózója kitüntető címet kapta. 2004 óta a Nemzet Sportolója, 2005-ben megkapta a MOB-érdemrendet.

A kötöttfogásúak történetében az orosz Alekszandr Karelinnal együtt a legeredményesebb olimpiai résztvevő, négy éremmel. Anyaegyesületénél, az Újpestnél edzősködött, a hetvenes évek közepétől az újpesti szakosztály elnöke lett. 1979-ben a válogatott szaktanácsadójának kérte fel Hegedüs Csaba, az akkor kinevezett szövetségi kapitány.

Idehaza 1996-ban a Halhatatlanok Klubjának tagja lett, 2000-ben a nemzetközi szövetség az évszázad második legjobb kötöttfogású versenyzőjeként rangsorolta. 2003-ban az Egyesült Államokban bejelentették a birkózás Hírnév Csarnokának (Hall of Fame) létrehozását, és közzétették az első tíz kiválasztott nevét, Polyák Imre is köztük volt.

A Bajnokok Klubja eseményeinek állandó résztvevője volt. Halála előtt alig három hónappal még jelen volt a római olimpia fél évszázados jubileumi ünnepségén az olasz fővárosban.

Polyák Imre

Születési idő, hely: 1932. április 16., Kecskemét
Klubjai: Bp. Dózsa, Újpesti Dózsa  
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1964, Tokió, kötöttfogás, pehelysúly), háromszoros olimpiai ezüstérmes (1952 - Helsinki, 1956 - Melbourne és 1960 - Róma, mindháromszor kf., pehelysúly), háromszoros világbajnok (1955 - Karlsruhe, 1958 - Budapest, 1962 - Toledo, kf., pehelysúly), kétszeres vb-ezüstérmes (1961 - Jokohama, kf., könnyűsúly, 1963 - Helsingborg, kf., pehelysúly), 14-szeres magyar bajnok (12 egyéni - öt pehelysúlyban, hét könnyűsúlyban - és 2 csapat)  
1951 és 1964 között 51 alkalommal volt a válogatott tagja, 2004-ben, a díj alapításakor kapta meg a Nemzet Sportolója címet.

Varga János, az 1968-as mexikóvárosi olimpia légsúlyú bajnoka,  kétszeres világ- és Európa-bajnok birkózó: "Nagyon szomorú vagyok. Egy hónapja volt nagyon beteg, de ismerve vasakaratát, az utolsó percig reménykedtem benne, bírja még. Olyan volt nekem, mint a testvérem. Korábban a mesterem, az edzőtársam és barátom volt, a családhoz tartozott. Összejártunk névnapokkor és születésnapokkor. Ott volt a lányom, Gabriella olimpiáján. Neki is ő volt a példaképe".

Polyák Imrét a Magyar Olimpiai Bizottság, és a Magyar Birkózó Szövetség saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Halálával megüresedett egy hely az eddig 12 sportolóból álló Nemzet Sportolója társaságban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport