Lézeres lövészet lehet a felnőtt öttusa versenyeken is

2010.11.15. 11:21

Nagyon valószínű, hogy a felnőtt öttusázók kiemelt versenyeit annak ellenére lézeres lövészettel rendezik majd meg a jövő évtől, hogy a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) kongresszusának november 6-i döntése értelmében csak a juniorok és ifjúságiak UIPM-viadalain kötelező alkalmazni az újítást. Az UIPM vezetősége - amely a rigai kongresszuson több előterjesztéssel is igyekezett elfogadtatni a felnőttekre vonatkozóan is a lézeres lövészet kötelező alkalmazását - az elképzelése meghiúsulása után egyfajta "tisztázó" közleményben tájékoztatta Monacóból a tagszövetségeket. Ebben az UIPM jelzi, hogy bár a kötelező érvényt nem mondták ki, de a lehetőség adott az új szisztéma alkalmazására, márpedig a nemzetközi szövetség ezt támogatja, többek között az olimpiai kvalifikációs versenyeken és majd Londonban is. Klaus Schormann elnök már az augusztusi, szingapúri ifjúsági játékok után kész tényként kezelte, hogy a 2012-es olimpián a lézeres megoldást használják majd.

„A kongresszuson nem sikerült, most más formában erőlteti át az elképzelését az UIPM” - mondta az MTI-nek a kommünikét értelmezve Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, hozzátéve: ezek után az lenne a legjobb, ha mindenki gyorsan elkezdene gyakorolni a lézerrel.

A világbajnokságot a nemzetközi szövetség rendezi, így azt úgy írja ki, ahogy akarja, de a Világkupák szervezőit, a nemzeti szövetségeket is befolyásolhatja, például a pénzügyi támogatás megvonásának kilátásba helyezésével. A szövetségi kapitány szerint a felkészülés mindenképpen jelentős anyagi ráfordítást igényel. Jelenleg a légpisztolyok átalakítása darabonként 500 euróba, a fogadóképes táblák beszerzése pedig 300 euróba kerül állásonként. A magyar szövetség lézeres lövészettel szeretné lebonyolítani jövő héten szerdán és csütörtökön a nyílt országos bajnokságot Tatán.