Gördeszkapályát adtak át a Petőfi Csarnoknál

2010.11.19. 20:57

Gördeszkapálya létesült a Városligetben, ahol a Petőfi Csarnok szomszédságában található használaton kívüli "dühöngőt" alakították át, és a deszkás trükkök gyakorlásához szükséges elemekkel szerelték fel.

"Nagy adósságát rója le a főváros azzal, hogy az extrémsportok hódolóinak, a gördeszkásoknak és a BMX-kerékpárosoknak létrehozta ezt a pályát" - hangsúlyozta avatóbeszédében Csomós Miklós, oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy a gördeszkázás nagy szellemi és testi koncentrációt igénylő sport, amely egyszer talán még az olimpiák műsorára is felkerül.

A pénteki átadást követően fiatalok tucatjai máris birtokukba vették a játszóteret, amelyen a biztonságot nemcsak a szigorú előírások szerint épített elemek, hanem egy segélyhívó-telefon is szavatolja.

A magyarországi gördeszkások idén júliusban tartottak felvonulást, amellyel éppen egy ilyen pálya építését szerették volna elérni.

"Magyarországon mintegy háromezer ember űzi rendszeresen ezt a sportot, de sokkal többen vannak azok, akiknek otthon porosodik a deszkája" - mondta akkor Dezső András, a deszkás piknik szervezője.

A gördeszkásokat sokan azért nem szeretik, mert deszkájukkal tönkreteszik az útpadkákat, padokat és a különböző tereptárgyakat. Ez korábban azért fordulhatott elő, mert Budapesten nem volt a deszkások számára kialakított hely, ahol mások zavarása nélkül gyakorolhattak.

A deszkások általában a 18 évnél fiatalabb korosztályból kerülnek ki, ezért az érdekérvényesítési lehetőségeik sem jelentősek. Sokan, akik szeretik ezt a sportot, azért kénytelenek abbahagyni, mert nincs továbblépési lehetőség, ráadásul mindenhonnan elzavarják őket.

A budapesti önkormányzat végül a Főkert Nonprofit Zrt.-vel közösen, a Zöldülő Budapest program keretében alakíttatta ki a közel 1000 négyzetméteres pályát. Az elhasznált betonburkolatot újra cserélték, miközben csökkentették valamelyest a betonnal fedett területet. A pálya kialakításánál a kivitelezők figyelembe vették, hogy a környezethez igazított terepet kezdők és profik egyaránt használják.

Az előírások szerint a Városliget növényzettel fedett parkterületét nem szabad csökkenteni, ezért az eredeti állapothoz képest a burkolt felület nagyságát harmadával - változatos növénykiültetéssel és gyepes terület kialakításával - faragták le.