Rudisha és Vlasic az év atlétája

2010.11.21. 16:27

A 800 méteren világcsúcsot javított kenyai David Rudishát, illetve a magasugrás Európa-bajnokát, a horvát Blanka Vlasicot választotta meg az év atlétájának a sportági világszövetség (IAAF), amely a vasárnap esti, monacói gálán köszönti 2010 legjobbjait.

Mindkét versenyző sikere papírformának nevezhető. A mindössze 21 éves Rudisha már tavaly is szép sikereket ért el, két Golden League-viadalt és a Világdöntőt is megnyerte, ám idén vált a szám egyeduralkodójává. A fiatal afrikai középtávfutó 12 versenyen nyert sorozatban, és míg a szabadtéri szezon elején még csak megközelítette, augusztus 22-én meg is döntötte Wilson Kipketer 13 éves, 1:41.11 perces csúcsát, majd egy héttel később az 1:41.09-es új csúcsot 1:41.01-re javította.

Vlasic szintén nagyszerű évet zárt, fedettpályán egyszer sem kapott ki, megnyerte többek között a márciusi világbajnokságot is, míg szabadtéren 14 viadalából 12-szer nyert. Barcelonában Európa-bajnok lett, a Gyémánt Liga-sorozaton pedig százszázalékos teljesítménnyel (hétből hét győzelem) győzött. Nem meglepő módon a világ idei legjobb eredménye is az ő nevéhez fűződik, a fedettpályás szezonban elért 2,06 métert senki nem tudta túlszárnyalni.

Az IAAF a múlt héten szűkítette öt-öt főre a jelöltek listáját. A férfiaknál Rudisha mellett az idén többek között Usain Boltot is legyőző amerikai vágtázó, Tyson Gay, honfitársa, a 110 gáton veretlen David Oliver, valamint a norvégok Eb-, vb- és olimpiai győztes gerelyhajítója, Andreas Thorkildsen, illetve az eritreai hosszútávfutó, Zersenay Tadese volt esélyes. A nőknél a hétpróbát az utóbbi években uraló brit Jessica Ennis, a jamaicai sprinter, Veronica Campbell-Brown, az amerikai rövidtávfutó Allyson Felix és a kenyai akadályfutó, Milcah Chemos Cheywa volt a listán Vlasic mellett.