Paulina
20 °C
35 °C

Lovas Vk: 70 ezer euró összdíj a díjugrató versenyeken

2010.11.24. 15:07

Százötven kamionnal szállítják a helyszínre a kellékeket a december 3. és 5. között megrendezendő Lovas Világkupára, melyen a kilenc, összesen 70 ezer euró összdíjazású díjugrató számban 20, fogathajtásban pedig 4 nemzet versenyzői indulnak. A küzdőtér talaja 650 tonnát nyom, a 300 ló befogadására alkalmas téli istállót pedig az - elmúlt évekhez hasonlóan - az aréna mélygarázsában alakítják ki. A domonyvölgyi Lázár Lovasparkban tartott szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy számos showműsort is láthat majd a közönség, így a laikusok számára is kellemes kikapcsolódást nyújthat majd a díjugrató és fogathajtó Világkupát magába foglaló rendezvény.

„Jövőre Budapesten fogathajtó Európa-bajnokságot szeretnénk rendezni, akkor lesz ugyanis éppen 40 éve annak, hogy Magyarországon zajlott az első kontinensviadal. 1981 után már nem rendeztek Eb-t, ám mi most szeretnénk újra feltámasztani ezt a versenyt” - jelentette be Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség elnöke, aki hozzátette, az Eb remek alkalom lenne a 2018-as Lovas Világjátékokra vonatkozó kandidálás népszerűsítésére. A mind a nyolc szakág világbajnokságát magában foglaló, négyévente sorra kerülő eseményre 2013-ig lehet jelentkezni.

A fogathajtó Világkupa kapcsán a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán arról beszélt, hogy a sorozat előző két fordulójában, Stuttgartban és Hannoverben egyformán a magyar fogatot hajtó ausztrál Boyd Exell nyert, aki Budapesten is indul, így egyértelműen ő a budapesti verseny favoritja. „De a papírforma azért van, hogy felborítsuk” - tette hozzá. Lázár Zoltán mellett a magyar színeket a csapatban világbajnok Dobrovitz József képviseli majd, aki Hannoverben második lett.

A szervezők tájékoztatása szerint a világszámok élére az ukrán kozákok lovasbemutatója kívánkozik. A lendületet és bátorságot ötvöző produkció a kozák hagyományokat eleveníti fel kilenc lovas közreműködésével. A Horse Man Team ugyancsak látványosnak ígérkező műsorral jelentkezik, a francia magasugró csapat a világ 36 országában eddig 200 bemutatót tartott, s hét Guiness-rekordot jegyez. Kassai Lajos lovasíjász világbajnok pedig szintén többszörös Guinness-rekorder, idén egy pajzslövő csúcsot igyekszik felállítani.

A műsort színesíti még Lezsák Levente - A Fehérló fia bemutatója, továbbá a Western szakág magyar cowboyainak fellépése. A programban közkívánatra ismét szerepel az a viadal, amelyen sportolók és művészek nyeregben és fogaton vetélkednek egymással. A rendezvény első, pénteki napján kerül sor a II. Nemzeti Gyerek Lovas Napra, melyen a kiskorúak ingyen tekinthetik meg a műsorokat. A várakozások szerint 14 ezer gyerek lesz a lelátókon. A szervezők kolontári családokat látnak majd vendégül, továbbá a már korábban meghirdetett pólópályázatból befolyó teljes bevételt a vörös iszap károsultjainak ajánlják fel. A rendezvényen minden évben egy-egy tradicionális magyar lófajta kerül a középpontba, ezúttal ez a mezőhegyesi félvér lesz.