Nébald lemondott, így is bajban a kardozók

Index, MTI
2010.11.24. 11:48
Lemondott posztjáról Nébald György, a kardozók szövetségi kapitánya. A három éve vb-győztes férfi csapat megalázó vereség után tizedik lett az idei vb-n, olimpiai részvétele is veszélyben van, mert kilencedik a világranglistán, és csak a legjobb négy csapat mehet Londonba.

"Múlt pénteken egyeztettem az elnök úrral, de a hivatalos lemondást hétfőn juttattam el a szövetségbe" - mondta az MTI-nek a volt szakvezető.

Távozását azzal indokolta, hogy nem lát biztosítékot elképzelései maradéktalan megvalósítására.

"Nem volt problémamentes az együttműködés az edzőkkel, és a szövetség vezetősége részéről sem éreztem az egyértelmű támogatást, márpedig ahhoz, hogy stabilizáljuk az eredményeket, ennél több kell" - tette hozzá.

Az aktív vívóként csapatban olimpiai aranyérmes, egyéniben kétszeres világbajnok Nébald György 2006 januárjában került a kardozók élére, majd 2008-ban 2012-ig megerősítették pozíciójában azzal, hogy két év elteltével felülvizsgálható a tevékenysége.

Az olimpiai hetedik hely kudarcnak tekinthető - ennek ellenére vezethette a csapatot -, még akkor is, ha a magyar kardcsapat 1996 óta nem jutott a legjobb négy közé.

"Amikor átvettem az irányítást, a 13. helyen állt a világranglistán a férfi csapat, aztán a vébén negyedik lett, majd a következőn győzött, utána az olimpián hetedikként, tavaly a vb-n harmadikként, idén pedig tizedikként végzett. Eléggé hullámzó volt a teljesítmény, de azért akadtak benne szép eredmények is" - folytatta, hozzátéve, hogy az utánpótlás erősítését is feladatának tartotta, és ezen a területen már születtek szép sikerek, női vonalon is.

A novemberi, párizsi világbajnokságon a felnőtt kardozók nem tudták megismételni tavalyi, antalyai jó szereplésüket. Akkor Decsi Tamás és Nagy Orsolya, valamint a férfi csapat harmadik lett, most viszont a szakág egyetlen érmet sem hozott.

A magyar férfi kardválogatott húsz tussal (45-25-re) kapott ki a párizsi világbajnokságon a nyolc közé jutásért a németektől.

A megalázó vereségre azóta sem volt kielégítő magyarázat, pedig a csapat lényegében megegyezett a 2007-ben világbajnoki címet szerző válogatottal. (Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Szilágyi Áron vívott, Lontay Balázs helyére Iliász Nikolasz került.)

A felkészülés hibája lehetett, hogy a vívók folyamatosan románokról beszéltek, őket kell valahogy legyőzni az elődöntőért, közben a németek átgázoltak a versenyzőkön.

Azt is Nébald szemére vetették, hogy túl sokat tölt az ügyvédi irodájában, és keveset foglalkozik a csapattal.

A gyenge szereplés után veszélybe került az olimpiai szereplés, és az itthon legjobb eredményeket felmutató szakág, ha nem jut ki az olimpiára, 2016-ban lehetősége sem lesz, csak 2020-ban, addig tíz év esik ki. A 2016-os olimpián biztosan a férfi kard marad ki a jóváhagyott rotációs elvek miatt.