Verrasztó iskolázva, Jakabos hajrázva nyert

2010.11.25. 18:16
Két magyar arannyal kezdődött a rövid pályás úszó Európa-bajnokság. A budapesti ötvenes medencében egy századdal Eb-második Verrasztó Evelyn rövid pályán több mint három másodperces előnnyel nyert 200 vegyesen. Jakabos Zsuzsa sem nyert egyéniben a hazai Eb-n, most ő is megtette, amikor rákapcsolt, könnyedén lerázta ellenfeleit 200 pillangón.

Az eindhoveni rövid pályás Európa-bajnokság nyitónapján Verrasztó Evelyn imponáló fölénnyel került a 200 méteres vegyes úszás döntőjébe.

Az esti fináléban ennek megfelelően a négyes pályán indulhatott. A pillangó után kevéssel elmaradt az első helytől, a hátúszás, vagyis száz méter után sem vezetett még, mert a belga Buys maga mögött tartotta.

Verrasztó Evelyn
Verrasztó Evelyn

A harmadik ötvenen Verrasztó teljes testhossz előnyt szerzett, már több mint egy másodperc volt az előnye.

A gyorson még növelte is a különbséget, majdnem három másodperccel verte a második belgát, ezzel magabiztosan megvédte címét.

"Nem voltam feszült, tudtam, hogy én vagyok az esélyes. Amikor az utolsó százra fordultunk, már sejtettem, nem lesz gond, hiszen ketten tudnak hasonlóan jót gyorson, és ők nincsenek itt. Hasonló időt terveztünk, bár az edzőim azt mondták, ha 2:07-en belül megyek, akkor igazán boldogok lesznek. Azért remélem, így sem szomorúak, hogy hét század hiányzott. Most egyébként még messze nem vagyok annyira gyors, van idő a világbajnokságig, hogy tovább javuljak, és a maximumot tudjam adni" - értékelt Verrasztó.

A másik aranyra sem kellett sokáig várni. Jakabos Zsuzsa 200 pillangón féltávnál a második helyen fordult, még az utolsó ötvenet is második helyen kezdte, de a befejező 25 méteren erősített, mindkét olasz ellenfelét könnyedén rázta le, és végül több mint fél másodperccel nyert. Jakabos Hosszú Katinka mögött ötvenes medencében második lett Budapesten.

"Sikerült a terv szerint haladni, azaz végig az olasz lánnyal mentem, aki az átlagosnál sokkal jobban fordul, azaz hosszan tapadnom kellett rá, és abban bízni, hogy a végén le tudom hajrázni. Sikerült. Egyébként szerdán délután épp a budapesti Eb legjobb pillanatait ismételték az Eurosporton, megnéztem a 200 pillangót, gondoltam, most hátha én nyerek Katka előtt. Mindenesetre ez adott egy lökést a mai napra, és végül minden úgy alakult, ahogy akartam: sikerült megdöntenem az egyéni legjobb időmet, pedig azt tavaly szuperdresszben úsztam. Kérdezték, miért nem örülük látványosan annak, hogy végre aranyat nyertem. Nos, én tényleg iszonyúan örülük, csak legbelül" - mondta Jakabos.

A szingapúri ifjúsági olimpián győztes Bernek Péter negyedik lett a 200 méteres hátúszásban. Takács Péter 50 gyorson a nyolcadik idővel jutott a döntőbe, és nyolcadik is lett.

Verrasztó Dávid 200 vegyesen a hetedik helyen zárt.

Eredmények:

férfiak:
400 m gyors, Európa-bajnok: Paul Biedermann (Németország) 3:39.51 p
...11. Zámbó Balázs 3:48.14
200 m hát, Európa-bajnok: Yannick Lebherz (Németország) 1:51.74
...4 BERNEK Péter 1:52.81 - új országos csúcs (régi: 1:52.94)
200 m vegyes, Európa-bajnok: Markus Deibler (Németország) 1:53.25 p
...7. Verrasztó Dávid 1:56.98
50 m gyors, Európa-bajnok: Steffen Deibler (Németország) 20.98 mp
...8. TAKÁCS KRISZTIÁN 22.09
4x50 m vegyesváltó, Európa-bajnok: Németország 1:33.40 p
nők:
200 m vegyes, Európa-bajnok: VERRASZTÓ EVELYN 2:07.06 p
200 m pillangó, Európa-bajnok: JAKABOS ZSUZSANNA 2:05.58 p
...4. MUTINA ÁGNES 2:07.29
50 m mell, Európa-bajnok: Dorothea Brandt (Németország) 30.40 mp