Jakabos hajrája aranyat ért, Verrasztó 3.

2010.11.28. 17:04 Módosítva: 2015.05.18. 03:34
Kilenc érmet szereztek a három klasszisukat nélkülöző magyarok az eindhoveni rövid pályás Európa-bajnokságon. Jakabos vasárnap duplázott, 400 vegyesen játszadozott a mezőnnyel.

Az eindhoveni rövid pályás úszó Európa-bajnokság befejező napjára is jutott egy magyar aranyérem.

Jakabos Zsuzsa a második idővel került a döntőbe, a pillangó után ezt a pozíciót meg is őrizte, a háton első volt, a mellen visszaesett a harmadik helyre, de gyorson senki sem tudta követni a tempóját.

Jakabos 200 pillangón is nagyon taktikusan versenyzett, most is ezt az oldalát mutatta, játszadozott a mezőnnyel. Amikor rákapcsolt, lehetetlen feladat volt követni őt. A világ idei legjobb eredményével nyert.

A 21 éves, Amerikából egy év után visszatérő versenyző 100 pillangón a negyedik helyet érte el.

"Jobban örülök ennek az aranyamnak, mint a kétszáz pillangónak, mert itt mindenki azt mondta: á, ezt úgyis megnyered – az pedig nagy megkönnyebbülés, hogy végül sikerült. Ráadásul az első kétszáz méteren nem találtam a vizet. Ez azt jelenti, hogy amikor megtalálom, akkor érzem, ahogy húzom, érzem a fordulót, érzem, hogy haladok. Kissé megijedtem, hogy ez sehogysem jött össze féltávig, utána viszont hirtelen megváltozott minden, és attól fogva már minden ment normálisan. A száz pillangó már csak ráadás volt, jókedvűen mentem oda, ha nyolcadik vagyok, az sem érdekel, és egy pillanatig sem szomorkodom, hogy centikre voltam a bronztól – a lényeg, hogy úsztam egy jót" - értékelt a győztes.

Verrasztó Evelyn megígérte szombat esti sikere után, hogy nekimegy a 200 gyorsnak. Meg is tette, hajrázott is, ahogy megszokhattuk tőle, de most egy kevés hiányzott a bronzhoz.

"Ma már kicsit fáradtabb voltam, minden tekintetben, de fejben biztosan. A kétszáz gyors egyébként is az a szám, amelyiken a legtöbbet szoktam hibázni, ma sem jött ki a fal egyszer sem normálisan, kicsit kapartam is, nem tempóztam teljesen tisztán. A bronzéremnek persze nagyon örülök" - nyilatkozott Verrasztó.

Hat arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zártak a tartalékos magyarok, ezzel beállították a legeredményesebb szereplést. A nemzetek rangsorában ez a teljesítmény a harmadik helyre volt elég, Németország és Hollandia mögé, az oroszok elé.

Három hét múlva világbajnokság Dubajban, akkor már Hosszú Katinka mellett Gyurta Dániel, Cseh László is csatlakozik a csapathoz.