Sportolót ne egyél, ki tudja, mi van benne

2010.12.01. 15:42
Pár érdekes adatot, rajzot és nyilatkozatot találtunk a Magyar Antidopping Csoport (MACS) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) archívumában.

Vannak a doppingra immúnis sportágak, egyre kevesebb, és szinte mindenhol próbálkoznak a teljesítmény fokozásával. Ma már nem lehet csúcsteljesítmény anélkül, hogy a sportoló gyanúba ne keveredjen.

A WADA pontosan tudja, kiket kell ellenőrizni, kik nem menekülhetnek egész pályafutásuk alatt. Igaz, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség például a lebukott és börtönbe zárt Marion Jonest fénykorában nem tudta utolérni, mert a THG-t még nem ismerte. A WADA csak egy eltévedt email után dolgozta ki a szintetikus szteroid kimutathatóságának rendszerét, addig csak gyanakodtak az ellenőrök.

Sok szakember nagyon kíváncsi Usain Bolt csodalekvárjának receptjére is, aminek a jamaicai sprinter a gyorsaságát tulajdonította.

A WADA kutatásai szerint doppingot már az ókorban is használtak a kocsiversenyeken, a lovakat is, a hajtókat is nyugtatták. Örökös eltiltás járt érte, ha valaki lebukott. A vértranszfúziót a németek a háborúban már bevetették, a legyengült katonák visszakapták pihent állapotban levett vérüket, kínjaik elviselhetőbbé váltak, az emberek erőre kaptak. A koncentrációs táborok túlélői anabolitikumokat kaptak, amelyektől gyorsabban álltak talpra.

Az 1904-es olimpia győztes maratoni futója is doppingot használt, konyakot és tojást kent a lábára, hogy ne legyenek fájdalmai.

A nagyüzemi doppingolást vélhetően az NDK kezdte, de itthon is voltak olyan évek – állami irányítás mellett -, amikor senki sem ellenőrizte, mit szednek a sportolók, és annak milyen hatásai lehetnek (ellenőrzés csak 1968 után volt).

Az NDK úszókapitányától az 1976-os montreali olimpián azt kérdezték, női versenyzőinek miért olyan mély a hangjuk; Rolf Glaser cinikusan így válaszolt: „azért jöttek, hogy ússzanak, nem azért, hogy énekeljenek.”

Néha a doppingkutatók is doppingolnak

A doppinglaborok alkalmazottjai is beszednek tiltott tablettákat, természetesen csak kis mennyiségben. Az analizáló gép jelzi, ha eltérést észlel, a laboros biztosan pozitív vizeletére a bizonyításnál van szükség. Ha egyeznek a szteroidvázak, nincs miről beszélni, a sportoló doppingolt.

Nem tudni, kitől az idézet, de tanulságos. „Az anabolikus szteroid legnagyobb mellékhatása az emlékezetkiesés, mert senki sem emlékszik, hogy használta volna.” Az élsportot tökéletesen jellemzi a a gyermekét figyelmeztő Godzilla anyuka: „Csak élsportolót ne egyél, mert nem tudod, mi van benne”. Egy másik rajz is ironizál, hiszen egy edzőteremben körülbelül olyan könnyen lehet hozzájutni szteroidokhoz, mintha automatából vennék meg.