Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ennél gyötrelmesebb terep nincs

2010.12.02. 15:23
Az egyik legkeményebb motorverseny a Roof of Africa, 500 kilométert kell motorozni Lesotho 3000 méter magas hegyei között. Az indulók fele sem ért célba.

43 éves múltja van a Roof of Africa (Afrika teteje) nevű versenynek, a motorosok “a hard enduro anyjának” is nevezik a különlegesen nehéz terepen zajló 500 kilométeres futamot.

A három szakaszból álló verseny útvonalát Lesotho 3000 méter magas hegyei között jelölik ki. A meredek, sziklás emelkedőkön szinte lehetetlen motorozni, a versenyzők gyakran arra kényszerültek, hogy olyan helyekre tolják fel a motorjukat, ahová gyalog is nehéz feljutni. A hőingadozás is kemény, a 30 fok feletti meleg éppúgy előfordult a hegycsúcsokon, mint a fagypont alatti hőmérséklet.

A motorosok szerint azonban a mentális terhelést egyértelműen nehezebb elviselni, mint a fizikait. Még akkor is nehéz végigmenni, ha a motorral nincs komolyabb technikai hiba, de szinte nincs is olyan versenyző, aki ne bukna a sziklák között. A verseny nehéz, az idei  több mint száz indulóból csupán 22 fejezte be a Roof of Africát.

Az új-zélandi Chris Birch 18 és fél órát ment, harmadszor nyerte meg a versenyt. Az első nap nagyon keményen ment, de a kilencórás futam kikészítette. “Nem tudok ennél gyötrelmesebb terepet elképzelni” - nyilatkozta a szakasz után.

Az utolsó szakasz előtt mindössze három másodperc előnye volt a dél-afrikai Jade Gutzeittel szemben. Ez hamar nyolc perc hátrányra változott, mert Birch motorja lerobbant, mikor egy folyón kelt át. A szerelés után azonban jobban haladt a sziklás szurdokokban, és végül 18 percet vert Gutzeit-ra.